Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките бензиностанции се борят с кражбите, неоправданите глоби и контрабандата

08 Февруари 2012 / 20:02:16  Виктория Миндова
2487 прочитания

Бойци на няколко фронта едновременно се оказват собствениците на бензиностанции в Гърция. Освен високата данъчна тежест и 30-процентовият спад в оборота в сравнение с 2010, собствениците на бензиностации и техните служители станаха цел номер едно на крадците през изминалата година. Според данни от гръцката преса на ден минимум две бензиностанции стават обект на кражба. Този тип търговски обекти заедно с будките за вестници и цигари се смятат за най-лесната плячка. Тази седмица полицията залови група албанци, които в последните шест месеца са извършили 25 кражби на бензиностанции в Атина и Солун. Всичките са младежи между 24-28 години и са се специализирали във въорежените грабежи на този тип търговски обекти, като използват мощни мотори, за да изчезнат бързо от мястото на местопрестъплението. Повечето от собствениците на бензиностанции са оборудвали търговските си обекти с камери за вътрешно наблюдение, което е помогнало за заловяването престъпниците, но според хората от сектора най-опасните грабители в Гърция не са албанските групировки, а самата държава.

Около 3500 собственици на бензиностации в страната осъмнаха преди няколко месеца с глоби в размер от 50 хиляди евро до един милион евро заради закъснение във въвеждането на счетоводните си данни в електронната система ИФЕСТОС. Баснословните суми са следствие от административна грешка, която според участниците на пазара не се поправя поради липсата на политическа воля. Грешката е на лице, но никой не иска да се ангажира да я поправи, защото това ще разкрие и други слабости в системата, казват от браншовата организация на собствениците на бензиностанции.

“Трябва да разберете, че ако вземете един собственик на бензиностанция с цялото му имущество, пак не може да изплати наложената му глобa”, подчерта председателят на Общогръцката федерация на собствениците на бензиностанции и търговците на гориво Харис Мавракис. Според гръцкото законодателство нафтата за отопление се налага с по-нисък акциз от тази за транспорт, като част от социалната политика на страната. С въвеждането на системата ИФЕСТОС през 2008 търговците на гориво закупуваха нафтата за отопление с по-високия акциз, като на нафтата за транспорт, а след това държавата им връщаше разликата в десетдневен срок. Собствениците на бензиностанции отбелязваха продажбите си в електронната онлайн система ИФЕСТОС, според която министерството на финансите даваше разликата между закупената с по-висок акциз нафта и тази, която е продадена с по-нисък данък.

От първи януари 2011 държавата промени системата за търговия и разпределение на нафта. Търговците спряха да купуват горивото за отопление натоварено с повишен акциз, като този на дизеловите горива за транспорт и мярката за връщане на разликата в косвения данък беше отменена. След промените голяма част от собствениците на бензиностанции не са били информирани, че