Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците масово се отказват от нафтата за отопление

30 Октомври 2012 / 16:10:40  Виктория Миндова
2733 прочитания

“Тази година никой не иска да си купува нафта за отопление. Никой няма пари да плаща тези цени”, заяви пред GRReporter 82 годишната госпожа Мариго от квартал на Патисия в столицата. Тя живее в четириетажен блок, в който има общо 26 апартамента. В по-голямата част от тях живеят наематели. Нафтата за отопление скочи от 0,90 евро през 2011 на 1,40 евро за литър през зимния сезон на 2012.

Този сезон всички в блока на госпожа Мариго единодушно са решили, че след повишаването на цената на нафтата за отопление всеки ще търси алтернативни начини да се сгреят през зимата. “Миналата година сметките за отопление вече бяха толкова високи, че много хора не успяха да платят месечните вноски. Станаха караници, наематели си тръгнаха, но това не реши проблема”. Жената разказва, че затрудненията са изпитвали повечето живущи в блока. “Много от нас още дължат неизплатени суми от изминалата зима на фирмата, която управлява разпределението на режийните разходи в сградата ”. Нейното решение за тази зима ще бъде преносима електрическа печка, която ще мести от стая в стая, защото сградата няма да ползва съществуващата отоплителна система.

От страна на Съюза на собствениците на недвижими имоти съветват домоуправителите тази година да направят общи събрания в жилищните сгради, на които да се вземе ясно решение как ще се действа тази зима. Ако дори едно домакинство настоява да се зареди нафта за отопление, въпреки желанието на мнозинството да не се пуска локалното отопление, домоуправителите са задължени да поръчат гориво. В противен случай домакинството, което иска радиаторите им да работят през студените дни имат право да заведат дело срещу домакина и съседите си. За разлика от други години този сезон на съвета на жилищната сграда трябва да се реши не само в кои часове ще се пуска отоплението, но и да съберат парите за закупуването на нафтата предварително.

“Тази година стигнахме до съгласие да купим по-малко нафта, колкото да пускаме парното около час и половина вечер, когато всички живущи са вкъщи”, казва приятелка на госпожа Мариго от съседен блок. Това е компромисът, до който са достигнали съседите след като са обсъдили проблема. Предвижданията са, че ако миналогодишните студове през декември и януари се повторят, живеещите в сградата ще похарчат същите средства за закупуването на приблизително два пъти по-малко гориво. Съгласие по въпроса обаче рядко се достига в сградите с повече обитатели. Очакванията на търговците на гориво са, че тази зима потреблението на нафта за отопление ще се срине до неочаквани нива.

Отказът да се зарежда прескъпата нафта тази година постави много собственици на бензиностанции, които са търговците на дребно на горивото за отопление в затруднена ситуация. Въпреки, че официално отоплителния сезон започва от 15 октомври много бензиностанции чак сега започват да се снабдяват с нафта за отопление. Все още няма интерес към горивото, но специалистите твърдят, че тази тенденция ще се промени. В Гърция все още средната температура се движи над 20 градуса по Целзий. Когато дойдат по-студените дни и температурите вечер започнат да се приближават към нулата, се очаква някои от гражданите да променят мнението си и да заредят известно количество нафта.

Междувременно правителството излезе с решение да продължи да субсидира част от домакинствата в страната според финансовото им състояние, данъчната оценка на имота и географското му разположение. В първа географска зона са планинските райони с традиционно най-ниски температури – Гревена, Козани, Касторя, Флорина, Драма и Евритиния. В тези райони новата наредба сочи, че субсидията не може да надскочи 840 евро за целия сезон, дори домакинството да е консумирало над три тона нафта за отопление.

Във втората географска зона влизат районите на Янена, Килкис, Халкидики, Ларисам Кардица, Трикала, Аркадия, Кавала, Ксанти, Родопи и Еврос. Там държавата ще може да отпусне помощ за отопление с нафта до 540 евро за идващата зима при максимално позволено потребление 1,8 тона гориво на домакинство. Потребителите няма да могат да получат държавна помощ за консумирано гориво над тази стойност.

В третата зона се намира районите на Атики, Коринт, Ахаиа, Виотия, Левкада, Превеза и островите Евиа, Лесвос, Хиос, Керкира. Там общото субсидирано количество нафта на домакинство не може да надминава 960 литра и помощта за целия сезон няма да е над 288 евро. Най-южните райони на Гърция ще имат право на най-малка помощ от 180 евро при максимално закупено количество нафта до 600 литра. Данъчната оценка на недвижимите имоти на домакинствата, които имат право да получат субсидия за отопление не трябва да надминава 250 хиляди евро. Доходите на неженените не трябва да надминават 25 хиляди евро на година, а на семейните 35 хиляди евро. Дали помощта за закупеното гориво ще бъде изплатена в началото или в края на сезона, още не е известно.

Категории: ИкономикаОбщество криза нафта за отопление държавна субсидия студ Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus