Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Футболните босове изпълзяха в политиката

22 Май 2014 / 18:05:16  GRReporter
1979 прочитания

Две гръцки общини са на път да бъдат оглавени от ръководствата на футболни отбори. Вотът на жителите на Пирея и Волос ще определи дали Янис Моралис, зад когото стои дългогодишния футболен шампион в Гърция Олимпиакос и Ахилеас Беос, президент на футболния клуб Олимпиакос Волос ще спечелят изборната надпревара, в която така или иначе водят след първия тур на местните избори.

Новината, че  вицепрезидентът на Олимпиакос и президент на гръцката футболна лига ще се кандидатира за кмет на най-големия пристанищен град в Гърция беше една от най-големите изненади на местните избори. Предизборната формация бе създадена буквално дни преди изтичането на регламентирания срок, а освен Янис Моралис фигурира в бюлетината фигурира името и на президента на Олимпиакос Вангелис Маринакис.

„Олимпиакос” се готви да командва в Пирея”, беше най-честият коментар във връзка с неочакваната от никого кандидатура. След това в бюлетината беше включен бившият дългогодишният вицепрезидент на Олимпиакос Петрос Кокалис, за когото злите езици говорят, че е човекът зад този първи и успешен, поне засега опит на футболните босове да влязат в политиката.

Неговият баща – Сократис Кокалис е учредител на компанията INTRACOM, която с годините прерасна в холдинг и се разпространи в много европейски страни, включително и в България. Компаниите произвежда различни видове електроника – от машинки за бившия държавен тотализатор ОПАП до отбранителни системи.

От своя страна, Вангелис Маринакис е корабовладелец и бизнесмен. Той откупи футболния клуб Олимпиакос и стана негов президент 2010 и също е бил президент на гръцката футболна лига и вицепрезидент на федерацията по футбол.

На балотажа в неделя Янис Моралис ще се изправи срещу бившия кмет на Пирея Василис Михалолякос, който се подкрепя от Нова демокрация. След вота миналата неделя конфликтът помежду им се разрази още повече. В изявления пред медиите Михалолякос посочи, че успехът на Моралис се дължи на факта, че за него са гласували организирано членове на Златна зора с цел да бъде избран. „Убеден съм, че е имало централно нареждане за това”, каза доскорошният кмет на Пирея и допълни, че той и други кандидати са били заплашени от „охранители” в избирателна секция в присъствието на Вангелис Маринакис.

От ляво на дясно: Петрос Кокалис, Сократис Кокалис, Янис Моралис, Вангелис Маринакис

Според Михалолякос истинските водачи на формацията са Маринакис и Кокалис, които го използват като витрина. Той допълни, че ако Моралис бъде избран, реалният кмет на Пирея ще бъде Вангелис Маринакис.

Внезапният интерес на босовете на Олимпиакос да влязат в политиката предизвикаха много реакции и в социалните мрежи. Появиха се и снимки с предполагаеми диалози между тях, от които проличава мнението на избирателите към конкретните лица.

На снимката Вангелис Маринакис пита Сократис Кокалис: „Шефе, ти защо не си се кандидатирал никога за кмет на Пирея”, за да получи отговора: „Аз бях премиер, идиот такъв”.

В бюлетината на Моралис участват също бивши футболисти и сътрудници на Олимпиакос.

В същото време в понеделник Волос най-вероятно ще осъмне с Ахилеас Беос на кметското кресло. Освен, че е президент на местния футболен клуб Олимпиакос Волос той е известен с намесата си в скандала с уредените мачове. Беос бе признат за виновен по случая и дори прекара повече от година в затвора. След това продължи кариерата си във футбола и сега се готви да превземе и политиката на местно ниво. Заслужава да се отбележи, че отношенията му с Вангелис Маринакис са пословично лоши.

Според местни източници Беос се ползва с тайната подкрепа на Златна зора и дори вече трима привърженици на партията вече са успели да влязат в новия общински съвет.

Добрите изборни резултати на крайнодесните отвориха апетита дори на радикалната левица. Кандидатът на СИРИЗА за кмет на Атина не се поколеба да отправи призив към гласоподавателите на Златна зора да го подкрепят, като преди това поясни, че не смята, че всички те са фашисти.

Както се очакваше това негово действие предизвика лавина от реакции и коментари и вдъхнови за пореден път водещи гръцки карикатуристи.

„Това, което прави „То потами” са лигави изпълнения. Повратен би бил хуморът ако златнозорците накарат един свой поддръжник да говори за първия си път със сладко очакване в гласа. За първия път, когато ще гласува за СИРИЗА”, е текстът на Димитрис Хандзопулос от вестник Та Неа.

В карикатурата на Илиас Макрис във вестник Катимерини лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас пита Сакеларидис, който е с въдица в ръце: „Как върви, Гавриил?”. На кукичката е закачен банан, а отдолу се протягат две ръце с татуиран знака на неонацистите.

Карикатурата на Андреас Петрулакис, отново в Катимерини, има двойно послание. Тя осмива както СИРИЗА, който иска да откопчи гласове от Златна зора, така и всички онези, които определиха рекламните клипове на движението „То потами” като сексистки. Група златнозорци водят диалога: „Значи ще гласуваме за леви за пръв път в живота си?” и другият отговаря: „Да, но ми  казаха да не казваме, че е за пръв път, защото звучи сексистки”.

Категории: Политика местни избори Олимпиакос футболни босове Вангелис Маринакис Ахилеас Беос Златна зора СИРИЗА То потами
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus