Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След българския Реформаторски блок и Теодоракис вдъхновен от реклама на Обама

20 Май 2014 / 11:05:44  Анастасия Балездрова
1198 прочитания

Новината, че изключително популярният гръцки журналист Ставрос Теодоракис обяви създаването на политическото движение „То потами” бе приета като свеж полъх от голяма част от гръцките избиратели. Опитният професионалист успя да привлече вниманието на публиката с оригинални идеи като оповестяването на разходите за всяко посещение в провинцията, свежите фоторепортажи и видеоматериали от тях и дори със собствения си стил – Теодоракис продължи да носи фанелки под спортните си сака и раница на гърба, както правеше и в репортажите си.

Три месеца по-късно партията се готви за първото си участие в изборна надпревара и според всички социологически проучвания тя ще успее да излъчи свои представители в Европейския парламент. В първия ден от седмицата преди евроизборите „То потами” предизвика порой от критични коментари във връзка с рекламните си клипове.

Също като Реформаторския блок в България партията копира едно към едно клип от кампанията на американския президент Барак Обама със заглавие „Първият й път”. В него едно младо момиче разказва за „първия” си „път”, като първоначално създава усещането, че говори за първия си сексуален контакт. В края на клипа става ясно, че всъщност ще гласува за първи път в живота си и ще даде своя вот за „То потами”. Приликите на гръцкия клип с американския са повече от очевидни.

Гръцката версия

Американският оригинал

Дали американският модел за политическа агитация ще даде резултат в полза на „То потами” в Гърция и Реформаторския блок в България ще стане ясно в неделя. Това, което е ясно още сега обаче е, че в тази част на света партиите или страдат от липса на подходящи консултанти по комуникация, или те нямат достатъчно фантазия и оригиналност и затова копират чужди идеи.

В остър коментар в профила си във Facebook съветникът по комуникации Вивиан Евтимиопулу написа: „Рекламните клипове може и да са дело на режисьори, но нямат нищо общо с киното, където режисьорът често е и автор на филма. Всяка реклама трябва да съдържа стратегия на посланието, в която не трябва да участва никой от онези, които осъществяват проекта, защото това не е негова работа. Напълнихме се с креативни реклами, създадени от графични дизайнери без никакъв стратегически контекст. Затова и им се присмиваме толкова много”.

„То потами” представи и втори подобен клип, в който главната героиня е възрастна жена, която пък разказва: „Разбира се, това не е първият ми път, но не съм го правила отдавна. Не помня откога, минаха много години от тогава”. В края казва, че след много време най-после е намерила на кого да се довери и ще гласува за новосъздаденото движение.

Двата клипа предизвикаха обаче реакции и от друга гледна точка. Според много коментатори те са откровено сексистки и обидни спрямо жените. Упреците дойдоха не само от страна на противниците на движението, но и от негов кандидат за евродепутат. Периклис Валянос изрази недоволството си от рекламната кампания на собствената си партия с коментар в социалните мрежи: „Призовавам да бъдат оттеглени веднага вулгарния и неприемлив рекламен клип със заглавие „Първият ми път”, както и вторият такъв, който се затруднявам да опиша. Тези „реклами” обиждат всяка жена с извратения си хумор и, разбира се, подкопават и засягат всяка ценност, в името на която беше създадено „То потами”. Лично аз се извинявам за тези безобразия, въпреки че не съм имал и най-малкото знание и участие. о това не е достатъчно. Нужно е ръководството на партията да излезе и да денонсира смело и откровено безсрамието на тези „реклами” и да се извини на всяка жена, бих казал и на всеки човек като цяло, затова че ги засяга по толкова груб начин”.

Останалите коментари варират от умерени: „Рекламите са особено предизвикателни за политическа партия. Успехът на Ставрос Теодоракис се намира в доброто боравене с картината и чувствата. Слабото му място е, че смесва различни мнения и първоначални политически пространства на участниците в движението. Приносът му е, че връща здравия разум в публичния политически дебат. Ако дясноцентристкото пространство намери отговор на появата на „То потами” Гърция ще отвори нова страница в историята си завинаги. Любопитен съм да чуя коментари за клиповете” до крайно негативни: „Вярвах, че хората не са толкова глупави. Но не, няма спасение. Потамис (игра на думи с името на движението и Теодоракис – б.а.) ще влезе в Европалрамента, вече съм убедена за това. Достатъчно е да се видят изборните проценти на Моралис, Беос, Псинакис, Пахтас и Касидиарис. И да не съм чула някой хулиган или някоя набожна да ми се оплаква тук за ситуацията в страната, защото ще го/ я цапна”.

От друга страна поддръжници на движението смятат, че рекламните клипове са в правилната насока: „Фактът, че от рано сутринта сте толкова нападателни към клиповете на „То потами”, както и че те се превърнаха в тема на деня показва колко са успешни. Ако някои хора „се събудят” и се позанимаят с кода на комуникация с възрастовата група 18-25 бихме могли да обсъдим въпроса. Като цяло, бих казал, че в неделя много (партии – б.а.) ще плачат”.

Категории: Политика европейски избори То потами Ставрос Теодоракис предизборна кампани рекламен клип Барак Обама Реформаторски блок Арети Георгили
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus