Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Арести за уредени мачове

23 Юни 2011 / 10:06:27  GRReporter
4791 прочитания


10 лица, между които и известни футболни функционери  бяха арестувани в рамките на голяма операция на гръцката полиция и Службата за борба с икономическото престъпление с обвинението, че са участвали в организирането на 41 предварително уговорени мачове, които са били включени в списъка на УЕФА. Съдебната преписка е заведена за 90 души и в рамките на деня се очакват и други арести.

В официално съобщение на гръцката полиция се посочва, че са били заловени президентите на футболния клуб Кавала Ставрос Псомиадис и на Олимпиакос Волос Ахилеас Беос. Останалите арестанти са: Георгиос Цакоянис - акционер с голям пакет акции на футболния клуб Илиуполи, ветеранът футболист Димитрис Завантиас, треньорът Никос Пантелис, мениджърът на футболен клуб Агротикос Астерас Атанасиос Доцис, президентът на футболен клуб Илиуполи Никос Халкос и букмейкърите Андреас Димопулос и Василис Каракуляс.

Десетте заловени лица се обвиняват за измама от залагане, пране на пари и участие в престъпна група. Днес сте ще явят пред прокурора, за да дадат показания. Според източници в списъка със замесените в незаконните залози се намира и известният мениджър Ангелос Травлос. Акционерът Георгиос Цакоянис бил заловен от полицията в Солун, понеже в дома му били открити две оръжия със заглушители, за които нямал разрешително.

В главното полицейско управление на област Атика се намира от снощи и синът на главен функционер на баскетболен отбор, за който е известно, че е залагал многократно срещу футболния отбор, в чието управление също участва баща му.

Според журналистически източници през 2008 на мача между Панатинайкос и Шкода Ксанти той заложил 1,6 милиона евро за загуба на „зелените” и спечелил 13 милиона евро, тъй като резултатът бил 3-2 в полза на отбора от северна Гърция.

Между 90-те души, за които бе оформена съдебна преписка се намира и президент на голям футболен клуб. В телефонен разговор с мениджър на спортисти, който бил записан от системата на Националната разузнавателна служба президентът бил сигурен за победата на своя отбор в решаващ за първенството мач, като непряко го определил като уреден.

Обвинения са предявени и срещу бивш президент на една от институциите, които организират първенството, както и срещу известен функционер, чието име бе замесено преди време в случай за уговорени мачове.

Същото се очаква да се случи и с един бизнесмен от атинското предградие Неа Смирни, който бе замесен в престъпната група на 216-те „кръстници” на нощта.

Тъй като много от обвинените по случая лица са спечелили огромни суми от залози в интернет гръцките власти са поискали съдействие на съдебно ниво от 8 държави с цел да съберат повече улики.

В дългата съдебна преписка се намира и името на действащ гръцки футболист – играч в националния отбор и голям футболен клуб, който системно залагал големи суми в букмейкърски къщи за много от доказано уредените 41 мачове. В списъка на заподозрените е и един действащ баскетболист, който имал чести контакти с един от 10-та заловени.

Повечето от уредените според Международната фулболна федерация УЕФА мачове са от 2-ра група и са се играли в периода 2008 – 2011.

Категории: СпортФутболуредени мачовеУЕФАарестизалозиголеми суми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus