Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Екзекутираха заподозрян за двойното убийство на членове на Златна зора

21 Май 2014 / 18:05:03  GRReporter
966 прочитания

В ранните сутрешни часове един 31-годишен мъж бе убит с огнестрелно оръжие на площад Елефтерияс в атинското предградие Коридалос. Първоначално мотивите за убийството не бяха известни, но малко по-късно стана ясно, че застреляният е бил заподозрян от гръцката полиция за убийството на двама членове на Златна зора пред партийния офис в квартал Нео Ираклио на 1 ноември миналата година.

Срещу жертвата, известна с прякора „Пицилас” са били предявени обвинения за организиране на бомбен атентат срещу полицейския участък в Коридалос преди две години. В допълнение властите разполагат с улики, които сочат негова намеса в убийството на златнозорците Георгиос Фундулис и Манолис Капелонис в рамките на предполагаема обща акция на криминално проявени с анархисти.

„Пицилас” е участвал и в други нападения. Това се доказва от факта, че полицията е разследвала евентуално негово участие в две въоръжени нападения срещу замесени в банкови обири през септември 2013.

31-годишният бил убит докато се хранел в работещ и през нощта ресторант. Застрелял го мъж, който пристигнал на мястото с мотор и избягал веднага след това. Жертвата била транспортирана в болница, където лекарите потвърдили, че е бил убит от двата изстрела в главата и тялото.

Заслужава да се отбележи, че на 3 август 2012 около същия час и съвсем наблизо е било извършено убийството на друг 31-годишен мъж.

Отговорността за убийството на двамата златнозорци в Нео Ираклио бе поета от новопоявилата се тогава групировка „Борещи се революционни народни сили”. Няколко дни след нападението обаче в полицията са били получени данни и записи на телефонни разговори, според които анархисти са се намирали в тясна връзка с конкретно „ядро” на криминални в затвора в Коридалос. Според същите материали те имали участие в двойното убийство на златнозорците. Данните обаче не били подкрепени с достатъчен доказателствен материал.

За момента остава неясно дали убийството на 31-годишния „Пицилас” е свързано с разчистване на сметки в средите на криминално проявените или с опит да бъдат скрити данни за нападението срещу членовете на Златна зора.

В същото време продължават да изненадват резултатите от първия кръг на общинските избори, в които Златна зора получи голяма подкрепа. Скандално високи са нейните резултати в квартала на убития от членове на партията рапър Павлос Фисас  - Керацини, както и в околните Никеа, Перама и Саламина. Въпреки че неонацистката партия нямаше кандидати за местните общини, кандидатът за областен управител на Атика от Златна зора Илиас Панайотарос получи много силна подкрепа.

Според вестник Етнос средният процент на партията във 2-ри район на Пирея е стигнал до 11 на сто, какъвто бе и в цяла област Атика. В квартала на Павлос Фисас – Керацини резултатите за неонацистите започват от 5,97 и достигат до 15,41 на сто. А в избирателната секция в училището, което е посещавал Фисас като дете, което се намира само на две преки от мястото, където Рупакяс го прободе смъртоносно средният процент на Златна зора е достигнал до 10,53 на сто.

В съседния квартал Перама екстремно десните постигнаха най-големия си изборен успех. В 6378-а избирателна секция, която се намира на улицата, където група златнозорци извършиха кърваво нападение срещу синдикалисти от Комунистическата партия на Гърция през 2013 за Златна зора са гласували 19,85 на  сто от избирателите. В останалите секции в същия избирателен район подкрепата за Панайотарос е била също много висока. Той получил 14,02 на сто в едната и 18,36 във втората избирателна секция.

В Никеа, където според съдебното разследване златнозорците са успели да сформират най-активната „бойна” група средният процент за Златна зора е: 11,37 на сто в първата избирателна секция, 11,02 на сто във втората и 10,64 на сто в третата. Триумфът за неонацистите в конкретния район е в община Агиос Йоанис Рендис, където кандидатурата на Панайотарос е получила 17,7 на сто от гласовете.

Подобна е ситуацията и на остров Саламина, който е част от същия избирателен район.  Там е отчетен и най-големият процент в полза на Златна зора – 26,26 на сто.

Според репортажа на вестник Етнос жители на квартала на Павлос Фисас твърдят, че повечето от гласоподавателите на Златна зора са предимно големи на възраст. „Аз чух от хора на възраст около 35 години, че са гласували за тях, за да накажат политиците, понеже не понасят присъствието на имигрантите, безработицата и меморандумите”, казва друга жителка на Керацини.

Други са на мнение, че някои от хората гласуват за партията, понеже получават от нея храни. Някои жени пък споделили, че златнозорците плащали също сметки за електричество, за да си подсигурят гласове.

Във всеки случай част от жителите на Керацини са учудени от високите проценти на Златна зора. „Това е срам за квартала. Ние тук сме демократични хора. Неприемливо е тук да има гласове в полза на Златна зора”.

„Гласовете за Златна зора в квартала на Павлос поругават неговата памет. Тук дори и по време на хунтата нямахме фашизъм. Жителите сме трудещи се и винаги сме имали ляв кмет, който избирахме с голяма преднина”, посочва друга съседка на убития рапър. 

Категории: Криминална хроника убийство двойно убийство на членове на Златна зора Павлос Фисас изборни резултати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus