Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Застреляха от упор двама души пред офис на Златна зора

01 Ноември 2013 / 20:11:06  GRReporter
1620 прочитания

Около 19:00 часа тази вечер на булевард Ираклио в атинския квартал Нео Ираклио стреляха от упор по двама души. Според повечето гръцки медии и двамата са загинали.

По-късно полицията съобщи, че загиналите са 22-годишният Аргирис Капелонис и 26-годишният Георгиос Фундулис.  При стрелбата е имало и тежко ранен мъж. Той е Александрос Герондас, на 29 години. Нападателите са дошли на мотоциклети и са носели каски. Спрели са на малко разстояние от сградата, на чийто първи етаж се помещавал офисът на Златна зора и се приближили пеша до кафенето на присемния етаж, в което били тримата жертви. Те стреляли от тях в упор с 9-милиметрови пистолети.

Веднага районът бе отцепен от полицията, а разследването на случая е поверено на Службата за борба с тероризма. На мястото на двойното убийство са намерени 15 гилзи, които са изпратени за балистична експертиза. На съседна улица полицията е открила изоставен мотоциклет, марка Хонда, модел Варадеро, който се оказал краден. Вероятно е той да е бил един от двата, използвани от нападателите.

Лично министърът на здравеопазването потвърди смъртта на двамата младежи. Той съобщи, че и двамата са били простреляни в гръдния кош и в главата, единият е бил вече мъртъв, когато е бил докаран в болницата "Света Олга", а другият е издъхнал, въпреки опитите на лекарите да го спасят. Тежкораненият в момента е в операционната зала и лекарите са оптимистични, че ще го спасят.

Говорителят на Златна зора Илиас Касидиарис обяви, че двамата загинали са членове на организацията. Той обвини политическият елит на Гърция, че с решението си да остави Златна зора без охрана е допринесъл за днешното двойно убийство, тъй като организацията е традиционна цел на терористите. Малко по-късно Златна зора излезе и с официално изявление, в което назовава като лично отговорни за двойното убийство премиерът на страната Андонис Самарас и министърът за защита на гражданите Никос Дендиас. "Многократно сме искали полицейска защита на местните ни организации, които постоянно са прицел на терористични атаки. Но такава защита системно ни беше отказвана", се казва в изявлението.

Очаквайте подробности

Категории: Златна зора убийство Атина Нео Ираклео две жертви стрелба от упор служба за борба с тероризма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus