Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Експертната тройка с поглед към бюджет 2011

13 Септември 2010 / 13:09:56  Виктория Миндова
2911 прочитания

Мисията на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия е отново в Атина. Нейните представители  ще се срещнат поетапно със служители в ключови гръцки министерства, но също така ще проверят  Сметната палата, Банката на Гърция и Националния статистически институт. Комисарите ще разгледат подробно развитието на гръцката икономика, като този път ще обърнат особено внимание на изготвянето на бюджет 2011.

Първите им срещи са във вторник 14 септември с представители на Министерството на финансите и Банката на Гърция, за да се определи базата върху която ще се гради финансовия план на държавата за следващата година. Забавянето в събирането на приходите в държавната хазна е проблем, който финансовите специалисти трябва да решат незабавно, за да се изпълнят целите поставени в меморандума за финансова помощ. Икономическата политика на правителството през следващата година трябва да гарантира смъкване на дефицита на страната на 7,6% от БВП, като в същото време започне да прилага и мерки за възвръщане на положителния икономически ръст и производство. Тазгодишните съкращения на заплати и пенсии, както и повишаването на данъците и акцизите бяха въведени, за да гарантират спада на вътрешния дефицит от 13,7% от БВП за 2009 на 8,1% в БВП в края на 2010. Правителството все още има три месеца и половина, за да се справи с нелеката задача. Рецесията и рязкото свиване на икономиката обаче се оказаха решаващи за потока на приходи в държавата. Намаленото потребление доведе до по-ниска събираемост от данъци и такси и така планираният в началото на годината баланс бе нарушен.

Една от стъпките в подобряване на бизнес климата бе намаляването на данъка върху неразпределената печалба от 24% на 20%. Това съобщи премиерът Георгиос Папандреу на пресконференцията дадена на международния търговски панаир в Солун през изминалия уикенд. В началото на годината след въвеждането на данъчната реформа, министерството на финансите обяви, че данъкът върху неразпределената печалба за 2010 година ще бъде 24%, като поетапно ще бъде намаляван с един пункт на година, за да замръзне 20% през 2013 година. С промените обявени от министър-председателят неразпределената печалба ще бъде обложена с 20% за отчетната 2011 година. Независимо от това икономическите специалисти оценяват, че правителството трябва да вложи много по-големи усилия, за да възстанови кредабилността на местната икономика. Съюзът на гръцките търговци излязоха с официално съобщение в подкрепа на промяната, но отбелязват, че двайсетпроцентовият данък върху неразпределената печалба ще облагодетелства единствено големите компании и няма да има съществен отзвук върху дейността на малкия и среден бизнес.   

По-високите данъци и все още тежката административна система превърнаха Гърция в крайно неатрактивна за нови инвестиция страна. В същото време реформите в страната надигнаха поредица от протести, като тези на превозвачите, държавните служители и почти всички синдикални групи, които се обявиха срещу либерализирането на пазара и промените в данъчната политика. За да подобри нараненият имидж на страната министърът на финансите Георгиос Папаконстантину тръгва от вторник вечер на промоционална обиколка (road show). Той ще посети три европейски градове, в които ще се срещне с потенциални международни инвеститори, за да представи постиженията на днешното правителство и да обеди бизнес кръговете на стария континент, че Гърция е тръгнала по пътя на икономическа стабилност. Първата му спирка е в Лондон, където гръцкия финансов министър ще се срещне и с лидерите на мисията –представителят на ЕК Сервас Деруз, представителят на МВФ за Европа Пол Томсен и Клауз Мазух от Европейската централна банка. Тяхното присъствие на срещите в трите европейски градове трябва да вдъхне чувство за сигурност в силите на гръцката икономика. След Лондон представителната група ще посети Париж и Франкфурт и ще бъде обратно в Атина в петък 17 септември. По непотвърдена информация лидерите на мисията ще се завърнат заедно с министър Георгиос Папаконстантину в гръцката столица, за да завършат проверките в държавните институции и да помогнат на правителството да изгради плана за действие за следващата година.

Мисията приключва своята работа за това посещение на 21 септември, от което ще стане ясно при какви условия Гърция ще получи и последния транш от договора за финансова помощ за 2010 от девет милиарда евро. Проблемните зони в здравеопазването, реформата в банковия сектор, социално-осигурителните каси и либерализирането на пазара също са част от разговорите, за които гръцката власт трябва да продължи оздравителната програма. До края на годината предстои и изготвянето на приватизационна програма, която ще подпомогне издъхващите държавни приходи, като първи на линията на раздържавяването стоят гръцките железници с натрупан дефицит от десет милиард евро и организациите на градския транспорт със загуба около 2,6 милиарда евро.

Категории: ИкономикаПазари криза експертна тройка МВФ ЕК ЕЦБ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus