Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

6100 евро средна месечна заплата в държавните железници, които на година губят по 1 милиард евро

11 Септември 2010 / 07:09:32  GRReporter
3290 прочитания

Драстични промени в управлението на Гръцките държавни железници, които всяка година губят по 1 милиард евро, а общият им дълг вече набъбна над 10 милиарда е решено да предприеме правителството на Георгиос Папандреу. Стачки до дупка обещават железничарските синдикати, които за разлика от мениджърите на компанията си вършат много добре работата. Както разкри телевизия Мега профсъюзите са успели да договорят средна месечна заплата на железничарите в размер на 6100 евро, а за всяко дежурство, което те взимат получават компенсация от 28 (!) часа, а следващите 4 часа им се смятат за извънреден труд. На подобна работническа аристокрация биха завидели дори и английските трейюниъни от времето преди Маргарет Тачър.
    Министерството на транспорта и телекомуникациите вече одобри проектозакон за оздравяването на железниците, без да се налага приватизирането им поне на този етап. Според плана над 2300 служители в железниците ще бъдат преместени на друга работа, за да не се налага съкрашаването им. В момента те работят както в обслужването и техническата подръжка на влаковете, така и в администрацията на компанията. Очевидно става дума за един неприлично раздут железничарски щат.
    Според транспортния министър Димитрис Репас след като планът се приложи, още от средата на 2011 година Гръцките държавни железници ще престанат да тежат на шията на все по-обедняващия гръцки данъкоплатец и ще се превърнат в една самоиздържаща се, а защо не и печеливша, като се има предвид монополната й позиция на пазара, институция. Министърът обещава да няма съкращения, а само преназначавания в други сектори като при това работещите запазят заплатите-мамут, които получават. Допълнителните средства ще се икономисат от съкращаването на линии, намаляването на маршрутите и продажбата и даването под наем на недвижимите имоти, които притежават железниците.
    Синдикатите обаче не вярват на думите му и обещават активни стачни действия. През миналата седмица те стачкуваха в сряда и четвъртък, а през уикенда протестират в Солун, където тази вечер се открива Международният панаир.

Категории: Гръцки държавни железници заплати икономическа кризаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus