Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Товарните шофьори блокираха Атина на три места

12 Септември 2010 / 17:09:20  GRReporter
1258 прочитания

Шофьорите на товарни автомобили и цистерни започват от днес поредната безсрочна стачка. Близо 32 000 камиони паркират в големите градове, а водачите и собствениците им демонстративно ще си хвърлят ключовете в министерството на транспорта и в областните управи. В Атина в момента тирове и цистерни са блокирали изходите при корабостроителницата Скараманга и магистралата към Коринт при рафинерията в Елевсина, а в индустриалното предградие Метаморфоси тежки превозни средства продължават да се събират. Около обяд водачите им ще демонстрират пред сградата на гръцкия парламент, където ще внесат протестна нота.

Това е втората стачка само за два месеца, след като през юли същият протест завърши с мобилизацията на шофьорите. Мобилизацията е в сила и в момента.

Този път обаче общественото мнение не е на страната на протестиращите, чиито искания се смятат за клиентелистки и в ущърб на обикновените данъкоплатци. Те още повече настроиха хората срещу себе си, когато в Солун членове на техния синдикат нападнаха с дървени прътове, прикрити под знамена президента на Атинската търговско-промишлена палата Константинос Михалос. Михалос се оттърва от пребиване благодарение на прекрасния си спринт и бързата намеса на полицията, която с химикали разпръсна синдикалистите.
    Шофьорите на цистерни и товарни автомобили протестират срещу плана на правителството да либерализира пазара на труда в техния бранш. Министерството на транспорта и телекомуникациите одобри и внесе в парламента законопроект, който въвежда пазарния принцип и в този отрасъл. “Обществото не се изнудва. Ако шофьорите започнат блокади и стачки, ще отменя тригодишния преходен период и ще либерализирам пазара веднага”, заплаши министър Димитрис Репас.
    Новината за стачката на шофьорите накара много атиняни да отидат веднага до бензиностанциите, за да се заредят с гориво. Въпреки че в неделя бензиностанциите в големите градове не работят, вчера останаха отворени и зареждаха с гориво. Около тях имаше оживление без да има километрични опашки. Собствениците им обявиха, че няма да позволят гражданите да станат заложници на клиентелистки интереси и ако протестът продължи дълго, те са готови със собствени цистерни да превозват бензина от рафинериите.

С решение на Министерството на развитието и енергетиката от днес се въвежда максимална цена на безоловния бензин, която за Атина и Солун е 1,473 евро за литър. Мярката се предприема, за да се предотврати спекулата с гориво и ще важи за 7 дни.

Категории: стачка нашофьори на товарни автомобили липса на бензин опашки пред бензиностанции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus