Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Антитерористите издирват петима членове на „Конспирацията на огнените ядра”

21 Август 2012 / 19:08:23  GRReporter
1101 прочитания

Гръцката полиция издирва една жена на около 30 години и други четирима мъже на възраст между 25 – 30 години, всички членове на терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра”. За някои от тях се смята, че са замесени в кървавия банков обир на остров Парос.

Властите знаят техните имена, както знаеха и това на заловения Анастасиос Теофилу. За двама от групата вече са издадени заповеди за арест. Става дума за „стрелеца” от площад Синтагма и един 24-годишен анархист, който вече е бил залавян за участие в сблъсъци с полицията в центъра на Атина.

В същото време Теофилу бе отведен пред съдия-следователя Костас Балтас, който разследва всички случаи, свързани с тероризма. Високопоставени представители на полицията смятат, че издирваните младежи – членове на последното „ядро” на Конспирацията са посещавали откритото вчера скривалище в Ламия. Конкретният апартамент е бил главният щаб на последния клон на групировката след разкриването на явката им във Волос преди година.

Въпреки това при първата полицейска проверка в апартамента не бяха открити нито оръжия, нито пари, а само бронежилетка и един лаптоп. Сред откритите вещи са принтери и уреди за пластифициране, които терористите са използвали за направата на фалшиви лични карти, за да могат да наемат квартири. Полицаите са открили и един мобилен телефон, чиито данни се обработват и цялостното разследване продължава.

От полицията смятат, че четиримата нападатели са пристигнали на остров Парос ден преди обира, преспали са на открито в спални чували и два дни след това са заминали всеки по отделно. Според същата работна версия след обира те са се срещнали в апартамента в Ламия и след това са се разделили.

Участието на Анастасиос Теофилу в групировката личи от показанията, които един високопоставен представител на Службата за борба с тероризма е дал през декември 2010 след залавянето на четирима от членовете на „Конспирацията на огнените ядра”. В тях антитерористът е дал информация за срещите на Теофилу на площад Ексархия, както и за 30-годишната жена, която се издирва. Единият от четиримата заловени, Константинос К. Е бил състудент на Анастасиос Теофилу във факултета по теология в Солун.

Според някои източници полицаите са знаели, че заловеният Теофилу е посещавал явката в Агринио от доста месеци. Те са го преследвали, но поради липса на достатъчно доказателства не са го арестували в рамките на разследването на конкретния случай.

Властите не изключват възможността и тримата съучастници на Теофилу при обира в Парос да са издирвани за участие в „Конспирацията на огнените ядра”. Заповедите за ареста на двамата анархисти, за които се предполага, че са участвали в обира са били издадени още в края на 2011. Техни отпечатъци са били открити в явката на групировката в атинското предградие Калитеа. Според съдебната документация те са били забелязани от полицията да пренасят пълна с оръжия чанта.

Единият от заподозрените е 23-годишният Йоанис М., който бе заловен от полицията на 4 февруари 2011 по време на сблъсъци на площад Синтагма в опита му да изстреля стрела срещу полицаи от отрядите за борба с масовите безредици. Той живее в предградието Холаргос и е студент по екология и защита на околната среда. Според роднините му Йоанис „се занимава активно със стрелба с лък и стрелба, без обаче да членува в някой клуб”.

Младежът е бил залавян от полицията няколко пъти. Един от тях е бил през 2007 по време на протест на природозащитници след големия пожар в планината Парнита до Атина.

По случая с лъка му бяха предявени обвинения за опит за убийство. След като даде показания пред следователя той бе освободен. Тогава Йоанис заяви в електронна публикация, че изстрелването на стрели на Синтагма не е било „символично действие”. „Борбата за унищожението на всякакъв вид власт не може да не носи насилие. Едно от последствията на освободителната война е и пленяването, каквито и да са неговите резултати, независимо от това колко ще продължи. На всички онези, които може да се озоват на моето място искам да кажа да отстоят позицията си, да не се подчинят и да не играят по правилата на тяхната (на властите – б.а.) игра. Сега съм навън, силен и с допълнителен опит, готов да се хвърля отново в борбата с цялата си страст. Братя, търпение, часът наближава. Войната продължава безмилостно”.

Другият издирван за участие в „Конспирацията на огнените ядра” младеж е Димитрис П. Той е на 24 години и също живее в Холаргос. Бил е залавян по време на сблъсъци с полицията на Синтагма.

Полицейски източници припомнят, че все още не е заловен още един анархист, който бе замесен в схватката с полицаи в столичното предградие Певки през май 2011. Тогава беше заловен един друг младеж, който е обвинен за участие в същата групировка.

Категории: Криминална хроника банков обир в Парос терористи Конспирация на огнените ядра разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus