Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двойни доживотни присъди за убийците на двамата полицаи

21 Март 2013 / 11:03:01  GRReporter
1238 прочитания

Двойни доживотни присъди и в допълнение по още 25 години затвор получиха трима от обвиняемите за убийството на двамата полицаи на 1 март 2011 в квартал Агиос Йоанис Рентис.

22-годишният Георгиос Скилоянис и 23-годишният му колега Янис Евангелидис бяха разстреляни по време на засада, организирана от престъпниците, които преследваха със служебния си мотоциклет. 

Тричленният състав на Атинския апелативен съд не призна никакви смекчаващи вината обстоятелства за никого от обвиняемите. Йоанис Савидис и Андреас Пофидис бяха осъдени за извършването на две убийства и шест опита за убийство. Третият обвиняем Гиоргос Емерзидис бе осъден за пряко участие в тях. Отделен обвинителен акт бе изготвен за четвъртия обвиняем Витали Терсенидис, който все още не е заловен.

За виновни бяха признати и останалите 11 обвиняеми по делото, като трима от тях бяха оневинени за някои престъпления. Те бяха осъдени за углавни престъпления и наказуеми провинения като създаване на престъпна група и притежание на оръжие. Съдът им наложи наказания между 2 и 9 години затвор.

20-годишният Гиоргиос Емерзидис не се намираше в съдебната зала в момента на обявяването на присъдите. Преди няколко месеца той беше освободен от предварителния арест „по грешка”, след като друг съдебен съвет го оневини по обвинението за извършване на обир.

Съдът постанови той да бъде доведен насила, но властите не успяха да го открият. Неговият адвокат се опита да обясни отсъствието му с оправданието, че го е страх да не бъде линчуван от близките на жертвите.

Хрониката на събитията

Кървавият сблъсък се случи на 1 март 2011 в 18:50 на ъгъла между улиците Периклеус и Пандели Николаиди в квартала Агиос Йоанис Рентис до Пирея. По време на засадата бяха убити двама и ранени други двама полицаи.

Двете двойки-членове на отрядите ДИАС започнали да преследват престъпниците, след като получили сигнал за един джип, който полицейските власти наблюдавали от доста време. В него се возели четирима души.

По време на преследването те отворили прозорците и започнали да стрелят срещу полицаите с автомати тип Калашников. Според експертизата на съдебните лекари в телата на жертвите били открити над 100 патрона.

Два часа по-късно полицаи откриха изоставения автомобил недалеч от мястото на засадата. В него те намериха калашниците и пистолета, с който са стреляли нападателите. Регистрационните номера били взети от друга кола, която била открадната от автокъща в предградието Неа Еритреа заедно с други осем автомобили. Сред тях бил и джипът, който бил използван и по време на друг обир в област Виотия.

Полицията е наблюдавала конкретния джип, понеже той непрекъснато се движел с различни регистрационни номера. Разследването по случая продължи около два месеца. Властите задържаха общо 15 души, които бяха осъдени две години след кървавата засада.  

Категории: Криминална хроника убийство полицаи от отрядите ДИАС доживотни присъди
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus