Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дръзкото убийство на двамата полицаи предизвика трусове в полицейските среди

02 Март 2011 / 18:03:49  Анастасия Балездрова
2895 прочитания

След дръзкото нападение срещу четиримата полицаи от отрядите „ДИАС”, двама от които загубиха живота си гръцките полицаи твърдят, че за тях е въпрос на чест да открият и заловят техните нападатели. Според полицията джипът марка Волво, с който престъпниците са извършили обира на павилиона и в последствие изоставиха много близо до мястото на разстрела на полицаите показва тяхното минало. Офицери от полицията смятат, че автомобилът свързва убийците на двамата млади полицаи с банков обир, който е бил извършен на 11 февруари във филиал на Националната банка на Гърция в село Аспра спития в област Беотия.

Полицаите свързват вчерашното нападение с банковия обир, понеже от досега проведеното разследване стана ясно, че регистрационните номера на сивото Волво са били откраднати на 17 януари тази година от северното предградие Неа Еритрея. Извършителите на обира в Аспра спития също са използвали за бягството си автомобил марка Волво, който също е бил откраднат на 17 януари от автомобилно представителство в Неа Еритрея.

От търговския обект са били откраднати общо осем автомобили, четири Волво и четири Ауди. Полицията разследва възможността извършителите на вчерашното кърваво нападение да са използвали един от останалите откраднати автомобили, като не изключват те да са откраднали и друг автомобил.

Обирът в Аспра спития е станал в 8 часа сутринта. Четиримата извършители пристигнали пред банката с един бял микробус марка Мицубиши, който бил откраднат два дни по-рано от квартал Мосхато. Те счупили с чукове страничния вход и нахлули в банката. Заплашили служителите с два автомата Калашников и ги принудили да отворят банкомата, откъдето откраднали около 150 хиляди евро. След това задигнали още 100 хиляди евро от касите и избягали.

По пътя се принудили да спрат, заради повреда на микробуса. Тогава четиримата обирджии спрели един Фиат Пунто, в който се возели две млади момичета. Под заплахата на оръжията момичетата излезли от колата, с която престъпниците избягали. Фиатът бил намерен малко по-късно на около километър и половина разстояние от мястото на обира.

Новите находки от полицейското разследване сочат, че четиримата престъпници са се качили в едно Волво, което в последствие са изоставили на магистралата Атина – Ламия. Освен това те са наели жилище в село Кириаки в област Беотия, което са използвали за скривалище преди и след обира. Според данните от разследването обирджиите са вероятно от албански произход. Разследва се и участието на един грък от Русия с богато криминално досие.

Фактът, че в снощното преследване са участвали само петима полицаи от отрядите „ДИАС” с три мотоциклета предизвика остри реакции в редиците на техните колеги. Днес те проведоха протест пред сградата на Централното полицейско управление в област Атика, където останаха за половин час, за да уважат паметта на загиналите вчера свои колеги.

Пред паметника на загиналите по време на служба полицаи председателят на Съюза на полицейските служители в област Атина Янис Макрис заяви, че не е възможно в една европейска страна да се случват толкова често нападения срещу полицаи. „За съжаление в конкретното преследване са взели участие само полицаи с мотори от отрядите „ДИАС” каза той и подхвърли иронично, че полицията „не е могла да изпрати полицейски коли”, които според него са отпуснати за охраната на футболисти и за управите на футболните клубове.

„Можем да си представим в какво състояние се намира гръцката полиция, след като единствената патрулка, която е била изпратена е получила авария и не е могла да участва в преследването” каза още той и подчерта, че въпреки готовността на екипите на патрулни коли, които са се намирали в района на преследването да вземат участие в него заповедта, която са получили е била да останат на своите места.

Янис Макрис подчерта още, че подготовката от една или две седмици, която получават полицаите от конкретните отряди съвсем не е достатъчна, за да могат да се справят с предизвикателствата на тяхната работа.

Категории: Криминална хроникапреследванеубити полицаиполицейско разследване синдикалистипротест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus