Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Калашници стреляха по полицаи в Атина, убиха двама

01 Март 2011 / 20:03:46  GRReporter
1734 прочитания

 

Двама полицаи загинаха и други двама са тежко ранени след нападение от трима въоръжени нападатели по време на полицейско преследване. Загиналите са Георгиос Скилоянис на 22 години и Йоанис Евангелинелис на 23 години. Четиримата полицаи от отрядите „ДИАС”, които служат в западните предградия на Атина преследвали джип, когато внезапно неговите пътници открили огън по тях.

Преследването е започнало след обаждане на гражданин за обир на павилион в атинското предградие Перистери. По време на гонката автомобилът марка Волво, за който станало ясно, че е бил откраднат се появил на централен булевард, откъдето четиримата полицаи го проследили с мотоциклетите си.

Минути по-късно в квартал Ренти колата спряла и тримата пътници слезли от нея. След това изстреляли около 100 патрона срещу полицаите. Според някои източници те са устроили засада, решени да убият полицаите, които са щели да завият от булеварда в пресечката.

Директорът на болницата в предградието Никея, където бяха откарани полицаите заяви, че единият от тях е бил мъртъв още, когато линейката е пристигнала на мястото на нападението. Вторият е бил ранен в главата с куршум, който пробил задната част на каската му. Лекарите положиха огромни усилия, за да го спасят, но и той загуби живота си на операционната маса. Третият полицай е ранен в коремната област и медицинският персонал полага всички усилия, за да спре множеството кръвоизливи. Четвъртият полицай като по чудо е ранен само в коляното и лекарите казват, че е възможно да не се наложи да бъде опериран.

И четирите жертви на хладнокръвните нападатели са на възраст от 20 до 25 години. Отрядите „ДИАС” бяха създадени преди по-малко от две години, с цел да бъдат засилени патрулите по улиците в полза на гражданската сигурност. В този кратък период с добрите резултати от своята работа отрядите „ДИАС” успяха да си създадат добър имидж в общественото мнение. Двама техни членове заловиха в началото на миналия ноември членовете на терористичната група „Коспирация на огнените ядра” по пътя им към офис на куриерска фирма с цел да изпратят поредния пакет-бомба.

Гръцките медии наблягат особено на факта, че в отрядите участват предимно млади на възраст полицаи, чиито заплати не надвишават сумата от 850 евро заедно с извънредния труд и дежурствата през почивните дни. Поради орязания бюджет на полицейските служби, които често не са в състояние да осигурят необходимата екипировка, в немалко случаи полицаите си купуват сами каски и бронезащитни жилетки.

Около час след разстрела на полицаите техните колеги откриха изоставената кола на тримата нападатели. Според националната телевизия НЕТ в нея са били открити един автомат Калашников и един пистолет, а в репортаж на телевизия СКАЙ се твърди, че в джипа са били открити два автомата и един пистолет. По информация на полицията регистрационните номера са били откраднати от автомобил в северното предградие Неа Еритреа преди малко повече от година.

Стотици полицаи се събраха пред болницата в Никея, за да изразят подкрепата си към колегите си, които станаха жертви на гангстерското нападение. В същото време в района се провежда голяма полицейска акция за откриването и залавянето на тримата нападатели, в която участва и полицейски хеликоптер.

Полицията смята, че нападателите са криминално проявени лица рецидивисти и  ги свързва с бандата от трима души, която е  заподозряна за множество обири в района на квартал Мениди през последния месец.

 

 

 

Категории: Криминална хроникаполицаи обирпреследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus