Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама задържани за нападението срещу златните мини в Халкидики

15 Април 2013 / 18:04:01  GRReporter
1394 прочитания

Участие в престъпна организация, опит за убийство, притежание на взривни вещества, причиняване на палеж и щети са само част от обвиненията срещу двама от задържани за нападението срещу на обекта на Hellenic gold. Двамата мъже, на 33 години и 44 години, отрекоха в писмените си показания да са взимали участие в нападението, което бе извършено на 17 февруари тази година. Според свидетелските показание по време на престъпния акт, те са били в домовете си и те намират обвиненията за необосновани и неясни.

Двамата мъже бяха задържани след като полицията откри веществени доказателства и ДНК близко до мястото на престъплението. Шапката на 33-годишния мъж е била намерена на около километър от опустошения обект в деня на нападението. Според неговите показания, той я е изгубил по-рано в същия район, когато е ходил да цепи дърва. Според пусната до момента информация, същият мъж преди време е бил задържан за незаконно сечене на дърва в района на Скуриес, където се намира мината.

44-годишният жител на същото село също пледира, че е невинен, въпреки че полицията е открила в дома му ловджийската пушка, с която е стреляно по един от пазачите на мината в момента на нападението. Обвиняемият твърди, че е ловец и куршумът от пушката му може да попаднал на обекта в предишни дни, когато е ходил на лов.

Показанията на двамата обвиняеми не успяха да убедят нито прокурора, нито съдията в тяхната невинност и засега те остават под временен арест. “Това са техники от Гуантанамо”, коментира след на показанията Георгиос Кирицис, който е един от адвокатите на задържаните. Според него те трябва да бъдат освободени, защото са показали, че нямат намерение да участват в ново престъпление и задържането им е необосновано. “Надявам се хората да запазят спокойствие, за да може борбата за оневиняването на двамата мъже да приключи с успех”, казва Кирицис във връзка с исканията на поддръжниците на задържаните, които се събраха да протестират пред сградата на солунската полиция.

Докато се даваха показания в полицейския участък в Солун, противници на разработването на златните мини в Халкидики се събраха на протестен митинг в центъра на града. Те скандираха лозунги в подкрепа на задържаните и срещу компанията, инвестирала в проекта. Жителите от село Йерисос и околните населени места оказват сериозен отпор на развитието на златните мини и категорично заявяват, че ще направят каквото могат, за да може канадската компания да се изтегли от региона.

Полицията се очаква да призове в следващите дни още 18 души, за които са намерени доказателства, че са участвали в нападението на обекта. Междувременно гръцките медии предават, че служителите на компанията са поставени под постоянен натиск да напуснат работата си. Според телевизия Мега, работници и инженери в мината са изолирани от противниците на проекта и не им се позволява да се приберат по домовете си. Те биват заплашвани и голяма част от тях са настанени в хотел, докато ситуацията се изясни.

Категории: Криминална хроникаОбщество Скуриес златни мини Халкидики протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus