Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама обвиняеми по делото за подкупите сочат Акис Цохадзопулос за получател

01 Август 2013 / 11:08:47  GRReporter
1282 прочитания

В началото на седмицата бившият военен министър Акис Цохадзопулос заяви, че не е готов да представи своята пледоария във връзка с обвиненията, че е получавал огромни подкупи от оръжейни доставки.

Останалите подсъдими по делото обаче ден след ден представят пред съдебния съвет данни и факти, които потвърждават обвинителния акт. Неговият братовчед и бивше много доверено лице Никос Зиграс и счетоводителката Ефросини Ламбропулу отправиха нападки към Цохадзопулос.

Практически Ламбропулу повтори показанията, които беше дала пред следователя по време на предсъдебната процедура, като посочи, че в скандала с подкупите са замесени и други лица. Тя призна, че също носи вина по случая и говори също за ролята на Никос Зиграс в порочните сделки.

“През 2004 Никос Зиграс ми каза, че къщата на улица Дионисиу Ареопагиту е собственост на министъра”, каза Ламбропулу. Тя поясни, че заедно с други близки сътрудници на Цохадзопулос са търсели някой гражданин на друга държава, за да скрият с него името на реалния собственик на имота.

Ламбропулу заяви, че преди този момент не е знаела нищо във връзка с къщата, тъй като се занимавала само с въпроси, свързани с данъчните задължения на бившия министър. През 2007 тя вече научила и лично, че именно той е собственикът на луксозния имот. На въпроса на председателя на съдебния съвет защо не се е опитала да осуети целия процес, Ламбропулу отговори:

“Гледах на този всесилен човек с огромен респект. Така или иначе, и аз продължих нишката на беззаконието, защото в случая бе намесен един мой човек, който живее в чужбина. Той е моят кумец Никос Георгулакис, който ми се доверяваше безрезервно”.

Счетовотдителката каза още, че се е съмнявала, че човекът зад офшорните фирми е бил Акис Цохадзопулос, но не предполагала, че парите може да са били придобити по нечестен начин.

Според Ламбропулу в даден момент Зиграс е споменал името на бившия главен секретар на министерството на отбраната Йоанис Сбокос във връзка с офшорката Nobilis, която е купувачът на къщата под Акропола.

От своя страна братовчедът на бившия министър определи Цохадзопулос като “морален и физически извършител и получател на всички пари” от подкупите по оръжейните доставки.

“Всички знаят, че парите бяха на Акис. Единственото, което не знаеха беше техният източник”. Никос Зиграс заяви, че е имало период, в който предавал на Цохадзопулос суми между 100 и 150 хиляди евро на седмица и каза, че се срамува за връзките си с него.

Зиграс отхвърли обвиненията, че е организирал собствена система за концентрирането на подкупите. “Ако аз бях в центъра на тази история и имах всичките тези пари, щях да съм избягал и никой нямаше да знае къде се намирам”. Той посочи като съучастници на Цохадзопулос бившия кипърски вътрешен министър Динос Михаилидис, намерения убит в Джакарта Власис Камбуроглу, сирийския бизнесмен Фуад ал Заят и Йоанис Сбокос.

Зиграс обърна особено внимание на сумата от 32 милиона швейцарски франка, които излезли от сметката на издривания днес ал Заят. Той се позова и на сделката за закупуването на подводниците, като заяви, че сътрудникът на Акис Цохадзопулос, Янис Белциос внесъл 28, милиона швейцарски франка в две сметки в швейцарски банки с краен получател бившия министър.

На въпроса на съдията: “Как свързвате този случай с подводниците”, Зиграс отговори: “Акис ми каза, че е от програмата за подводниците. Просто, много просто”.

Пледоарията му придоби тон на изповед, когато Зиграс се опита да даде обяснение на позицията си в съда.

“Много хора се питат коя е печалбата за мен. Няма по-голяма печалба от помощта, която ми предостави във връзка със здравословния ми проблем (той датира от 1999 – б.а.). Иначе нямаше да съм жив. Но завличането, лъжата и измамата са по-големи от ползата, която описах”. В показанията си той няколко пъти е заявявал, че Цохадзопулос не му е казал, че парите са дошли от Михаилидис, а от арабски инвеститори.

Освен за различните сътрудници на Цохадзопулос той представи данни и за бившата му съпруга Гудрун. “Преди да бъдат издадени официалните документи по развода им й дадох 400 000 долара. Поставих ги в сейф в хотел Хилтън в Женева, в присъствието на брат й. Акис ме чакаше в хотел Савой, който се намира много близо, за да потвърди предаването на сумата. Гурдрун не е работила никога”.

Категории: Криминална хроника Акис Цохадзопулос процес подкупи оръжейни доставки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus