Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Драматичен обрат в преговорите за гръцкия PSI

21 Януари 2012 / 16:01:01  GRReporter
1668 прочитания

И докато всички очакваха в рамките на съботния ден да гръмне новината, че гръцкото правителство и частните му кредитори са постигнали споразумение за 50-процентовото окастряне на външния дълг, гръмна друга новина. Представителите на частните кредитори Чарлз Далара, изпълнителен директор на Института за международни финанси и Жан Лемиер, старши съветник  на френската BNP Paribas отпътуваха изненадващо за Париж. През нощта на излизане от резиденцията на гръцкия премиер финансовият министър Евангелос Венизелос съобщи на чакащите репортери, че ще има нова среща в събота с господата Далара и Лемиер. Тя обаче не се състоя.
    Това е второто прекъсване на преговорите между гръцкото правителство и неговите частни кредитори. Миналият петък след дъжд от оптимизъм, че споразумението е пред финализиране изненадващо Чарлз Далара отпътува за Вашингтон и се завърна в сряда, когато разговорите бяха подновени. Ситуацията се повтори и този петък, когато и двете страни бяха сигурни, че са се споразумели, но се оказа, че тоа съвсем не е така.

    Този път причината се оказа Международният валутен фонд и по-конкретно ръководителят на мисията му за Гърция Пол Томсън, който изказал сериозни възражения, че при така оформилите се лихви средиземноморската страна ще е в състояние да обслужва дълга си през 2020 година. Според него така през 2020 гръцкият дълг ще е 150 на сто от БВП, т.е. със 60 милиарда евро повече от поставената цел. По негово настояване Гърция е поискала намаляване на лихвите до 2 на сто - нещо, с което кредиторите категорично не са били съгласни.
    Упорството на Пол Томсън се оценява като изненадващо от страна на гръцкото правителство, което през седмицата командирова във Вашингтон директора на Агенцията за управление на дълга Петрос Христодулу и главния секретар на Министерството на финансите Георгиос Заниас. Те се срещнаха с представителите на Международния валутен фонд, но не са разбрали възраженията им за лихвата по новите, рециклирани гръцки ценни книжа.
    Така в понеделник финансовият министър Евангелос Венизелос ще замине за заседанието на Eurogroup без споразумение в ръка. Това безспорно е неблагоприятно развитие за гръцкото правителство, което трябва да приключи PSI, за да може да започне преговорите по втория пакет спасителна финансова помощ от 130 милиарда евро. Без него страната няма да може да изплати през март облигации с изтичащи падежи на стойност 14,4 милиарда евро.

Категории: PSI преговори частни кредитори Чарлз Далара Институт за международни финанси опрощаване на дълга фалит
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus