Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Под въпрос доброволният характер на орязването на гръцкия дълг

13 Януари 2012 / 20:01:07  GRReporter
1283 прочитания

Временно прекъснаха преговорите между гръцкото правителство и Института за международни финанси, очакват изпълнителният му директор Чарлз Далара да се върне в Атина в сряда, 18 януари.

Въпреки оптимизма на гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос, преговорите със частните кредитори за доброволното опрощаване на гръцкия дълг блокираха. Чарлз Далара отпътува от гръцката столица без да бъде постигнато съгласие за условията, при които частните кредитори ще опростят 50 на сто от номиналната стойност на облигациите. “При така стеклите се обстоятелства преговорите с Гърция и с институционалните й кредитори прекъснаха, за да се проучат ползите от евентуалното доброволно участие. Надяваме се, че Гърция с подкрепата на еврозоната ще е в състояние отново да преговаря със частния сектор за постигането на взаимно приемливо решение”, се казва в официалното съобщение на Института.
Агенция Франспрес като се позовава на независим източник, участвал в преговорите съобщава, че те са се провели при “крайно напрежение”. Същият източник препоръчва всички преговарящи страни да “осъзнаят колко сериозно е положението, за да може да се избегне най-лошото”. Кореспондентът на телевизия Мега във Вашингтон Михалис Игнатиу предаде, че Чарлз Далара ще се завърне в Атина най-вероятно в сряда, но преди това тук ще дойдат упълномощени експерти, които да подготвят почвата за евентуално продължаване на преговорите.

Ако частните кредитори не се съгласят да участват доброволно в 50-процентното орязване на гръцкия дълг, гръцкото правителство има право да задейства така наречените Collective Action Clauses, които ще задължат частниците да се съгласят. При това положение обаче има опасност опрощаването да се сметне за кредитно събитие или с други думи фалит и тогава ще се задейства механизмът на застрховките срещу фалит CDS.
Процедурата PSI+ или Private Sector Involvement е втората поред за опрощаване на гръцкия дълг. При първата частните кредитори опростиха 21 на сто от дълга. Сега от тях се иска да се разделят с 50 на сто от номиналната стойност на облигациите, коитопритежават, но в абсолютна стойност загубите им ще бъдат около 70 на сто. Най-вероятната причина за прекъсването на преговорите е лихвата на новите облигации, които ще заменят сегашните. Частниците настояват за лихва около 5,5 на сто, докато Атина е склонна да им даде не повече от 4 на сто. Падежът на новите облигации ще бъде 30 години и те ще бъдат регистрирани по британското право.

В случай на неуспех на преговорите със частните кредитори за Гърция има два възможни варианта - да получи още по-голяма помощ от институционалните си кредитори - Европейския съюз и международния валутен фонд или да обяви фалит. През 2012 година изтичат падежите на няколко големи пакета гръцки ценни книжа, които закъсалата средиземноморска страна няма пари в наличност да плати.

Категории: Чарлз Далара Институт за международни финанси PSI орязване на дълга доброволен характер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus