Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Международният финансов институт предупреди, че времето за PSI изтича

12 Януари 2012 / 21:01:27  GRReporter
1095 прочитания

Изтича времето за договаряне на 50-процентовото намаление на гръцкия дълг държан от частните кредитори, предупреждават от Международния финансов институт. Ръководителят на института Чарлз Далара от днес е на официално посещение в Атина, за да финализира преговорите по съкращаването на външния дълг на Гърция. Той се срещна с премиера Лукас Пападимос и финансовия министър Евангелос Венизелос.

Докато Венизелос твърди, че процесът върви много гладко и е оптимистично настроен за близкия му край, то финансистите-кредитори са на друго мнение. „Бяха дискутирани поредица от въпроси и някои теми остава нерешени”, сочи съобщението на института. „Обсъжданията продължават и в петък, но времето за достигане на договореност изтича”, казва страната на частните кредитори. Намалението на гръцкия дълг, държан от частници (PSI) има за цел да разтовари страната от 100 милиарда евро задължения. Правителството твърди, че структурните реформи в страната и преструктурирането на външните задължения ще помогнат Гърция да смъкне дълга си на 120% от БВП през 2020 от 160% от БВП днес.

От съществено значение е да се финализира доброволното участие на частния сектор в споразумението и то да бъде подкрепено от всички официални страни видните дни подчертават банкерите. Двете страни в преговорите отказват да дадат подробности около процеса, но основните проблемни точки, по които все още се търси консенсус най-вероятно са падежът на новите облигации с намалена номинална стойност и лихвеният процент по тях. След като тези две величини са определени ще може да се изчисли общата загуба за кредиторите от окастрянето (haircut) на гръцкия външен дълг. Процесът трябва да е приключил до средата на март 2012, когато идва моментът Гърция да изплати 14,4 милиарда евро за погасяването на стар заем. Страната няма възможност сама да покрие нуждите си и зависи от приемането на втория финансов пакет, който няма да бъде подписан преди успешното завършване на PSI.

В Гърция все по-широко се разпространява мнението, че някои хедж фондове нарочно не искат да вземат участие в процеса за частично опрощаване на дълга, защото очакват да имат по-големи печалби ако се активира пазара на застраховките на гръцките държавни облигации (CDS). Гръцкия заместник-министър на финансите Филипос Сахинидис заяви, че Гърция може да има нужда  от допълнителна финансова помощ от Европа, ако не се включат поне 90% от частните кредитори. Европейската централна банка също излезе със съобщение, че няма да участва в процеса, което не е изненада за никой, защото тя приспада към групата на институционалните кредитори, както Международния валутен фонд и Еврокомисията. 

Категории: ИкономикаПазари PSI банки Гърция банкрут Чарлз Далара съкращаването на външния дълг на Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus