Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бушува пожар на остров Тасос

17 Август 2013 / 13:08:54  GRReporter
1889 прочитания

Продължава да върлува пожарът, който започна в петък в областта Калирахи на остров Тасо и според първоначалните оценки на кмета са изгорели повече от 5000 декара борова гора и храсти. На място действат 16 коли на Противопожарната охрана с 52 пожарникари и 59 други служители, а от въздуха четири самолети и два хеликоптера хвърлят вода.

Достъпът на района на пожара е много труден, защото това е непроходима местност. Рано сутринта на острова пристигнаха и нови машини на Службата за гражданска защита, след верижните автомобили на армията, които  дойдоха вчера.

За по-добра координация на работата на пожарникарите от петък следобед на Тасос се намират областният управител на област Източна Македония-Тракия Арис Янакидис, както и областният ръководител на Противопожарната охрана.

През нощта пожарникарите се опитваха да предотвратят опасността за селищата Калирахис и Марион, а всички опити бяха концентрирани в изграждането на ограничителни зони, колкото е възможно по-близо до огнения фронт.

Кметът на Тасос Костас Хадзиемануил подчерта, че работата, както на ниво община, така и на ниво област, е много интензивна. „Опитите на всички засегнати са да се ограничи огънят и до момента няма опасност за селищата”. Той добави, че е много тъжно, че пожарът е унищожил частта от гората, която е залесена отново след големия пожар от 1989.

По същото време пожари горят и в областта Бала в Ахая, а пожарите в Ливанатес, Флорина и в Кацимиди, Атика са от вчера под контрол.

Междувременно стана известно, че двама души са арестувани за пожари и за още един опит за подпалване, както обявиха от Противопожарната охрана. Служители на Службата за борба с палежите в сътрудничество с полицията са арестували един грък, на 56 години като заподозрян за пожара в Кацимиди, Атика. Днес той ще бъде доведен в прокуратурата в Атина с обвинение за умишлен палеж. Освен това, служители на разследващия отдел на Противопожарната охрана на остров Хиос са арестували един 41-годишен чужденец, който е заподозрян за пожара в областта Капсала, избухнал в петък.

Успоредно с това, малко след полунощ полицаите са задържали в Капандрити един 67-годишен мъж, който е обвинен за опит за палеж. В автомобила му са открити два бидона и една бутилка със запалима течност. Полицията разследва възможността арестуваният да е замесен и в други подобни действия.

Забраната за движение близо до горски площи по заповед на Гражданска защита от залез до изгрев слънце, остава в сила до неделя.

Друг един проблем, който засегна един от най-големите туристически центрове- спирането на електричеството на остров Санторини, върви към пълно нормализиране, според информация на Оператора на мрежата за пренос на електричество „заради подобряване на производителната сила на станцията на Националната електрическа компания ДЕИ”. Според това изявление, няма да бъде необходимо ново прекъсване на  електрозахранването на островите Санторини и Тирасия.

Пояснява се, че ще продължава извънредното прекъсване на електричеството на малки части от линиите за ограничени периоди, ако бъде необходимо за сигурността на мрежата. От оператора призовават отново за ограничаване на потреблението на електричество до абсолютно необходимото. Служителите на оператора правят всичко възможно, за да обслужват по най-добрия начин клиентите, се отбелязва още в изявлението.

Както предава Атинската новинарска агенция, от вчера през нощта, след 22:30 захранването на потребителите е без прекъсване на тока. В момента производителната мощност на станцията на Санторини е над 28 мегавата, които, в съчетание с метереологичните условия, които ограничават потреблението на ток от климатици, са достатъчни за покриването на нуждите.

Рано днес на пристанището на Санторини пристигнаха генератори с мощност  6 мегавата от Родос, които ще бъдат закарани в станцията, а други с мощност 2 мегавата ще дойдат по-късно днес.

Категории: пожари Тасос арестувани умишлен палеж Санторини спиране на електричеството
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus