Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Горски пожари бушуват в цяла Гърция

16 Август 2013 / 17:08:09  GRReporter
1261 прочитания

Поне с пет пожара се борят пожарникарите в Гърция. Въпреки силните ветрове, които пречат на бързото овладяване на огнищата, в нито един от случаите няма заплаха за населени места.

Избухналия по-рано днес пожар в земеделско-горски район на село Ливанатес в област Фтиотида бе дори частично овладян.

Пожар има и до Атина, в района на село Кацимиди. Той избухна по бреговете на малка река малко след 16:00 в петък. На мястото се намират 35 пожарникари с осем пожарни коли, осемчленен сухопътен отряд, чиито усилия се подпомагат от два самолета и един хеликоптер.

Пожарите в районите на Малатейко Валту в област Амфилохия и Като Кутруфа в Аркадия бяха успешно ограничени. В Амфилохия с огнените езици се борят 25 пожарникари с 11 пожарни коли, 10-членен пешеходен отряд и три самолета. В Аркадия, където пожарът също избухна в земеделско-горски район се намират 35 пожарникари, 15 пожарни коли, 8-членен пешеходен отряд и четири самолета.

Мащабен е пожарът в района на Калирахи на остров Тасос. Огнището се намира в пролом и това затруднява противопожарните сили – 37 пожарникари с 14 пожарни коли, 21-членен пешеходен отряд, четири самолета и един хеликоптер.

Съботният ден също крие много голям риск от избухване на пожари. Според “Гражданска защита” районите, където опасността е определена като “много висока” са:

област Атика, област Евия, остров Скирос, област Коринт, област Арголида, област Аркадия, област Магнисия и Спорадски острови, област Киклади, област Виотия, област Фтиотида, област Еврос, област Кавала и островите Тасос, Лесбос, Хиос и Лимнос.

Гражданите, които се намират близо до конкретните региони трябва да бъдат особено внимателни. Властите ги призоваха да бъдат много внимателни при боравенето с машини или с други дейности, които биха могли да предизвикат пожар. Забранено е изхвърлянето на запалени фасове, горенето на сухи храсти и клони, използването на машини и инструменти, които произвеждат искри, като електрожени, циркуляри и други, както и паленето на барбекю на открито. Забранено е също горенето на стърнищата. В сила е и забрана за движение в горските региони след 22:00.  

Категории: Актуално горски пожари Гражданска защита
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus