Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четвърти ден с режим на тока в Санторини

16 Август 2013 / 16:08:58  Анастасия Балездрова
1278 прочитания

За четвърти пореден ден и в най-силния откъм туристически трафик период Санторини е без електричество. От момента, в който избухна пожар в генераторите на електростанцията на острова електрозахранването се извършва с режим на тока.

Въпреки уверенията на Националната електрическа компания ДЕИ, че ще отстрани проблема възможно най-бързо, системата е претърпяла нова авария. Според кмета на Санторини Николаос Зорзос, този път повредата станала в резултат на експлозия в един кондензатор. Това предизвикало дисбаланс между производството и потреблението на енергия.

“Независимо от това какво се е случило причината вече няма никакво значение...Абсолютно неприемливо е от вторник досега да не е възстановено електроподаването”, посочи той.

Кметът обяви и намерението си да подаде жалба в съда срещу всяко лице, което е отговорно за създалата се ситуация. “Вече загубихме всякаква толерантност”, подчерта Николаос Зорзос, който още вчера призова правителството да изпрати на острова някой отговорен министър и прокуратурата да се намеси в случая.

Искането му беше изпълнено и днес на острова пристигнаха министрите на вътрешните работи и туризма Янис Михелакис и Олга Кефалояни. Те участват в заседания на местните институции, които търсят решение на продължаващия проблем.

“Техниците от ДЕИ ме информираха, че повредата в електростанцията е безпрецедентна за цялата страна. На практика тя е засегнала основните функции на електроцентралата, която престанала да работи за няколко часа. С координираните действия на служителите на ДЕИ и значимата подкрепа на всички институции на острова, електрозахранването ще бъде възстановено най-късно утре (събота – б.а.)”, заяви вътрешният министър след края на срещата.  

“От първия момент всички – община, заети в туризма, граждани се опитахме да помогнем да бъде отстранен. Повредата се оказа по-голяма от това, което предполагахме. Прекъсванията на тока продължават за четвърти ден на целия остров. На практика разпределят тока във всички региони за малко.

Проблемът е в това, че от ДЕИ ни бяха заявили, че проблемът ще бъде отстранен още в четвъртък сутринта. За съжаление, това не се случи. Затова и нашата асоциация издаде съобщение, в което обявяваме намерението си да потърсим отговорност за случилото се”, заяви за GRReporter председателят на Асоциацията на туристическите фирми на острова Мариос Галанос.

Въпреки че до момента не е направена равносметка, щетите за туристическия бизнес са огромни. “Освен от натиска, който създава работата в тези условия, разходите за закупуването на генератори са много големи. Този период е пикът на туристическия сезон и е много важно за всички заети в туризма да работят добре, за да оцелеят”.

От началото на годината общината и туристическите фирми положиха много усилия, за да привлекат голям брой туристи на така или иначе прославения остров. Те предприеха инициативата “2013 – година на гастрономията на Санторини” с цел да промотират местните продукти и да привлекат посетители, които търсят по-изтънчени вкусове. И успяха, след като според последните данни, в момента на Санторини се намират между 100 и 120 хиляди туристи.

Мариос Галанос подчерта, че местните бизнесмени правят всичко, което е по силите им за да преодставят безпроблемен престой на туристите.“През изминалите дни ситуацията беше много тежка. Със зъби и нокти се опитваме да държим нещата в ред, но някои заведения бяха принудени да затварят за няколко часа на ден. Засега не знаем какви са щетите, но със сигурност са големи”.

Бизнесменът от Санторини подчерта, че всички на острова полагат огромни усилия да обслужат посетителите. “Но бъдете сигурни, че ние няма да оставим нещата така и ще потърсим отговорностите от онези, на които принадлежат. Това, което се случва в Санторини няма да премине така. Всички сме обединени от желанието да научим кои са истинските причини за това положение и ще направим всичко, което е необходимо това да се случи”.  

Категории: Санторини гръцки острови пожар летен сезон туристически посещения електростанция туристически фирми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus