Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българските коли в Гърция могат да пребивават до 6 месеца

02 Декември 2013 / 13:12:17  GRReporter
6371 прочитания

Във връзка със зачестилите оплаквания от страна на български граждани за налагане на глоби за управление на лични МПС с българска регистрация, посолството на Република България в Атина съобщава:

Чуждестранни граждани могат да ползват лични превозни средства с чужда регистрация в Гърция временно като туристи или при професионални или родствено-семейни посещения за период от време ненадхвърлящ шест месеца (185 дни) в рамките на една календарна година, каквито са изискванията на Указ 247/1988 г.

След този срок постоянно пребиваващите в Гърция чужденци в т.ч. и граждани на ЕС са длъжни да пререгистрират автомобилите и придобият гръцки регистрационни номера, каквито са изискванията на Директива 83/182/ на ЕИО на Европейския съвет от 28.03.1983 г.

Управлението на МПС с български регистрационни номера или с регистрация на трети страни от български граждани, законно пребиваващи и осъществяващи трудова дейност в Република Гърция (с адресна регистрация, данъчен номер ΑΦΜи др. доказващо техния престой в страната) в срок надхвърлящ шест месеца в рамките на една година, се счита за митническо нарушение, наказуемо с глоба, съгласно Закон 2960/ 2001 год., чл. 137, ал.А1, изменен със Закон 3453/ 2006 год., валиден към настоящия момент.

Ползването на пълномощни за управление на български МПС от страна на постоянно пребиваващи и извършваща трудова дейност в Гърция, не освобождава упълномощените от задължението за пререгистрация на съответното превозно средство.

С цел избягване налагането на наказателни санкции, които могат да доведат до спиране на автомобила от движение или неговата конфискация, Посолството на Република България в Гърция призовава българските граждани, които постоянно или за повече от шест месеца в годината пребивават в Гърция, да спазват разпоредбите на гръцкото законодателство.

Категории: Актуално съобщение посолство на Република България Атина коли с българска регистрация в Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus