Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Издирваната Пола Рупа с нова външност и въоръжена

23 Юли 2014 / 11:07:55  GRReporter
1107 прочитания

Издирваната от полицията приятелка на терориста Никос Мазиотис вече е с къса руса коса, много отслабнала, и не напомня с нищо на Пола Рупа от 2010, когато  първоначално бе задържана. Разпространените от властите снимки са от охранителна камера на магазин в района на атинския квартал Маруси, близо до кооперацията на улица „Ипсиланду“, където бе открито скривалището, обитавано от терориста, неговата приятелка и детето им. Според полицията, Пола Рупа е посетила въпросния магазин четири дни преди зрелищния арест на Мазиотис в центъра на Атина на 16 юли.

Кадрите са обработени, вероятно за да не бъде разкрито точното местоположение и детето, чийто образ е изтрит дигитално. Ясно се вижда обаче как на едната снимка Рупа държи детето си на 4,5 години, а на другата как бърка в портфейла си, вероятно за да плати.

Тя държи в ръце детски играчки, а на гърба си носи раница. Новата ѝ външност е допълнена от слънчеви очила, но това, което е впечатлило най-много полицаите, е колко отслабнала изглежда Рупа, свалила може би около 30 килограма.

Разследващите са серизно обезпокоени и от двата празни кобура от огнестрелни оръжия, открити в скривалището в Маруси. Единият е от пистолета H&K UPS 9mm, който бе открит у Мазиотис в деня на задържането му. Според полицаите, вторият празен кобур е от пистолет, който Рупа е взела със себе си при напускането на жилището-скривалище. Ако тази информация бъде потвърдена, това означава, че жената е въоръжена.

Антитерористите преглеждат внимателно записите от охранителните камери в целия квартал Маруси, за да открият и други места, които е посетила Рупа. Те се опитват да възстановят движенията ѝ, най-вече в деня на изчезването ѝ, за да достигнат до обичайните маршрути, които е следвала. Едновременно с това властите не изключват вероятността Рупа да е изчезнала със сребристия Hyundai Accent с регистрационен номер ΥΗΤ-2959. Това е автомобилът, закупен от Никос Мазиотис с фалшива лична карта на името на Михалис Михелакис.

Действията на полицията за откриване на автомобила са съсредоточени в райони на област Атика като Патисия, Агиос Николаос, Кипсели, Неа Халкидона, Неа Йония, Маратонас, Неа Макри и Граматико, както и в районите на Киато и Акрата в област Коринтия.

Разследващите проверяват особено внимателно района на Агиос Николаос, защото според източници, Мазиотис е забелязван да се движи в района, както и да слиза от станцията на електрическата железница там.

Междувременно раненият при задържането му терорист Никос Мазиотис, който по собствено желание бе преместен от болницата „Евангелизмос“ в лечебницата на затвора Коридалос, вчера е поискал да бъде преместен в обикновена килия.

Панайота Рупа е родена през 1969 в Каламата. Завършила е математика и от рано става известна в средите на анархистите. Изглежда се е запознала с Мазиотис когато е била на 26 години, при окупирането на Политехническия университет през ноември 1995. От службата за борба с тероризма смятат, че тя е съставяла всички прокламации на терористичната организация „Революционна борба“.

Сестрата на Пола Рупа се оплаква от полицейски тормоз

Християна Рупа, сестра на издирваната терористка Пола Рупа, съобщава за полицейски тормоз по време на обиска на дома ѝ в Каламата, извършен преди няколко дни от властите в опит да бъдат открити нови данни. В писмо, публикувано в интернет, Християна Рупа посочва, че полицаите са нахлули в жилището ѝ изкъртвайки вратата, въпреки че тя не им е отказала достъп. Сетрата на Пола Рупа говори за  «накърняване на човешкото достойнство», нейното и на болната ѝ майка, и заявява, че няма да търпи подобни прояви на фашистко поведение, а ще предприеме съответните действия съгласно закона.

 

 

 

Категории: Никос Мазиотис Пола Рупа издирвана терористка неузнаваема външност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus