Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live След кървав екшън в центъра на Атина е задържан издирваният терорист Никос Мазиотис

16 Юли 2014 / 15:07:50  GRReporter
1472 прочитания

Днес по обяд в центъра на Атина, в квартал Монастираки, след кървава схватка с полицията е задържан издирваният терорист Никос Мазиотис. При размяната на изстрели е ранен самият той, един полицай и двама туристи – един германец и един австралиец, за щастие без опасност за живота.

Задържаният терорист е откаран в болницата „Евангелизмос“, където ще бъде опериран при засилени мерки за сигуронст.

Споръд първоначалната информация, малко след 12.00 ч. на обяд, Никос Мазиотис, който е бил следен от служители на отдела за борба с тероризма, е влязъл в магазин за продажба на туристически стоки, намиращ се на пресечката на улиците „Ерму“ и „Атина“, за да си купи раници. Терористът носел перука.

Продавачката в магазина забелязала, че той е въоръжен, и щом Мазиотис напуснал магазина, уведомила полицията за „подозрителния въоръжен мъж“. Полицаите веднага пристигнали на място и открили Мазиотис, който щом разбрал, че са го разкрили, открил огън срещу тях и то насред улицата, пълна с народ по това време. Полицаите отвърнали на огъня, а Мазиотис се опитал да се качи в едно такси, но не успял. Таксито било спряно на място, а полицаите задържали терориста, който бил откаран в болницата със сериозна рана в областта на дясното рамо.

Участие на Никос Мазиотис в 6 обира

Според данните, събирани с течение на времето от Гръцка полиция, Никос Мазиотис е замесен в 6 обира.

Става въпрос за въоръжени нападения, извършени в периода от май 2012 до март 2014, плячката от които се изчислява на общо 15 милиона евро. Последният обир бе този в клон на Банка Пиреос в село Клитория, област Ахаия, на 10 март тази година. Полицията бе загубила следите на Мазиотис от началото на юли 2012.

Изчезването на Никос Мазиотис и Панайота Рупа

Нека припомним, че през април 2010 Никос Мазиотис, Панайота Рупа, Вангелис Статопулос, Христофорос Кортесис, Сарандис Никитопулос и Константинос Гурнас бяха задържани от полицията като заподозрени за участие в терористичната организация „Революционна борба“.

През октомври 2011 Мазиотис и Рупа бяха освободени от затвора след като изтекоха 18-те месеца задължителен арест.

Според ограничителните условия, които им бяха наложени, те бяха длъжни да се явяват в полицейския участък в Ексархия на всяко 1-о, 15-о и 20-о число от месеца.

Следите на Никос Мазиотис бяха изгубени на 15 юни 2012, когато се явил за последен път в участъка. Панайота Рупа изчезна три дни по-късно, на 18 юни.

 

 

 

 

Категории: Никос Мазиотис терорист задържан кървав екшън
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus