Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинското метро остана без охрана

07 Септември 2012 / 15:09:54  Виктория Миндова
1343 прочитания

“Пазете личните си вещи” е първото, което ще чуете, когато се качите в столичното метро след затваряне на вратите. Кражбите на портфейли, мобилни телефони и други дребни вещи са ежедневие в атинския транспорт. От тази седмица гражданите и гостите на гръцката столица трябва да са още по-внимателни след като спирките на подземния транспорт останаха без постоянната охрана. Договорът на фирмата подизпълнител, която бе поела охраната на метростанциите изтече в началото на септември. Неуредици в държавния търг за поемане на охранителните услуги остави пътниците незащитени за неизвестен период от време. GRReporter се обърна към главното информационно бюро на подземния транспорт на площад Синтагма, за да разбере кога отново спирките на метрото ще имат охрана. “Докато не се подпише нов договор с фирма подизпълнител” бе лаконичният отговор на служителката. Преди да мога да я попитам кога се очаква да се случи това, тя побърза да добави: “Не знаем кога ще се приключат процедурите. Всички сме в очакване. Няма определен срок”.

Основните конкуренти за поемане на охранителните услуги в метрото са фирмите BRINKS и PYRSOS. Първоначално търгът е бил спечелен от PYRSOS, които са дали по-конкурентна оферта. BRINKS от своя страна са обжалвали решението, защото стойността на заплатите в офертата на PYRSOS е била по-ниска от установените според Колективния трудов договор за сектора. От PYRSOS казват, че са подписали индивидуални трудови договори със съгласието на служителите си, за да могат да дадат по-ниска цена и да спечелят търга за охрана на метрото. Висшият административен съд обаче е отсъдил в право на BRINKS. Според информацията висшата съдебна инстанция е отказала да признае меморандните промени в трудовото законодателството (правото на индивидуални трудови споразумения между работодатели и служители) и признава само остарялата форма на Колективни трудови договори. След излизане на решението BRINKS е трябвало да поеме задълженията по охраната на метростанциите, но STASY (компанията, която управлява столичното метро, трамвай и електрически влак) все още не е подписала договора с охранителите. Причините остават неизвестни и докато въпросът не се разреши, пътниците в подземния транспорт няма да има към кого да се обърнат при инцидент.

“Това, че метрото няма охрана е много обезпокоително”, казва 26-годишна студентка от Атина. Тя ползва градския транспорт всекидневно и смята, че частната охрана в метрото е задължителна. “Случвало се е пред очите ми във вагона да влизат наркомани, които стават агресивни, ако не им дадеш дребни. В един такъв случай, охраната на спирка Виктория на електрическия влак се намеси и извади човека от вагона. Сега ако попаднем в подобна ситуация, кой ще помогне?”.

Друга сериозна тема, която занимава както управлението на министерството на развитието и инфраструктурата, така и гражданите е цената на билетите. Според финансовия план на правителството те трябва да се повишат от началото на 2013 с 25% и за подземния транспорт да станат 1,75 евро от 1,40 евро. За автобусите и тролеите от 1,20 евро сега цената ще се вдигне на 1,50 евро.

По тази тема младото момиче казва: “Атинското метро е едно от най-новите и най-модерните в Европа. Поддръжката му е важна и в сравнение с останалите европейски метра, цената за ползването на атинското е много ниска. 1,75 евро за метрото и електрическия влак не е много. Увеличението е логично”. Тя сравнява нивото на услугите в големи европейски градове като Берлин и Лондон. Момичето оценява, че може разписанието на метрото там осигурява превоз на по-кратки интервали, но инфраструктурата е стара, станциите не се поддържат добре и не са чисти, а цените са двойно и тройно по-високи.

Не всички обаче споделят това мнение. Пенсионерка, която често ползва метрото смята, че повишение на билетите по време на криза, когато всички приходи, пенсии и заплати се намаляват не е правилно. “Ако наистина увеличат цените, ще огранича излизанията ми. За съжаление внуците ми живеят на другия край на града, а децата ми работят по много часове и нямат възможност да ги карат до вкъщи с кола. Метрото ми е удобно, но ако скочи цената на редовните билети, ще се качи и цената на пенсионерските”, оценява тя. Млад мъж, който работи почасово в столична таверна заявява, че идеята да се увеличи цената на билетите за градски транспорт е абсурдна. “Това показва за пореден път, че политиците в Гърция не искат да се справят с проблемите в бюджета и търсят най-лесния начин да събират пари от обикновените хора”, възмущава се той. Младият мъж е категоричен, че ако цената на билетите за подземния транспорт скочи, той няма да си купува билети и ще започне да пътува гратис.

Гратисчиите в градския транспорт са широко разпространено явление, което струва скъпо на държавата. Според данните на ресорното министерство нарушителите, които ползват градски транспорт без да си плащат за услугата и лишават държавния бюджет над 37,5 милиона евро годишно. “Един на всеки осем-десет проверени приблизително пътуват без билет”, заяви за GRReporter контрольор в атинското метро. Той казва, че голяма част от гражданите нямат култура на ползване на градския транспорт. “Дупчат билети, само ако ни видят, че проверяваме преди да влезнат в метрото. Ние от друга страна работим с намален персонал. Не можем да обемем целя поток от пътуващи”, пояснява контрольорът. В момента министерството е взело решение да увеличи броя на контрольорите в градския транспорт и по този начин да намали на половина загубите от нарушенията. Ако този план проработи, министерството може да не прибегне до увеличение цените на билетите.

Категории: Икономика билети цени повишения охрана атинско метро кражби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus