Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Активисти обвиняват полицията за тормоз на имигранти

03 Юли 2013 / 15:07:51  GRReporter
717 прочитания

713 нелегални имигранти са били екстрадирани в страните си през юни тази година, сочат данните на гръцката полиция. Общият им брой от август 2012 възлиза на 10 831 души от различни националности.

По-конкретно, 292 имигранти са били екстрадирани, след като срещу тях са били издадени заповеди за незаконно влизане в Гърция.

Най-много сред естрадираните са граждани на Албания – 107, на Алжир – 36, Пакистан – 31, Грузия – 12, Ирак – 9, Афганистан, Индия – 8, Египет – 8 и Китай – 7 души.

За конкретните лица са били издадени заповеди за екстрадиция за незаконно влизане или пребиваване в Гърция и са били върнати в страните си с редовни полети от атинското летище.

Още 103 албански и четирима български граждани са били екстрадирани под надзора на службата за транспортиране на задържани лица към съдебните институции в Атика.

Останалите 421 чужденци са били изпратени обратно в страните си със съдействието на гръцкия филиал на Международната организация по миграция.

Операциите по ексрадирането на имигрантите се финансират от Европейския фонд за връщане и национални средства.

В същото време гражданското движение “Обединени срещу расизма и фашистката заплаха” отправиха обвинения към полицаите на летището, че са изтезавали имигрантите, които не са искали да бъдат екстрадирани.

В съобщението на организацията се твърди, че полицията използва всякакви начини, за да принуди задържаните в центъра в Амигдалеза имигранти да приемат да бъдат върнати в държавите си.

Според активистите имигранти от центъра били откарани до летището за принудителна екстрадиция, след като били бити от полицаи. Когато отказали да бъдат върнати обратно, силите на реда ги отвели в едно помещение на летището и там ги измъчвали.

Трима имигранти са заявили, че са били бити и подложени на изтезания с електрически уред. Един от тях, на име Даут Ахмет и преди беше обвинил полицай от центъра, че го е ранил в окото. Според сегашния му разказ, полицаите го удряли с юмруци по лицето, след което използвали върху него електрическия уред, а след това го ритнали в стомаха.

Вторият имигрант, Ивон Уалид има следи от удар и ожулвания по гърба.

Третият, Васи Хайдер се оплакал, че полицаите поставили електрическия уред на половите му органи. Той имал рана и на ръката, а по дрехите му имало кръв. Според имигрантите, освен побой и изтезания те били принудени да правят и орален секс на един от полицаите.

От организацията призовават ръководството на полицията да отстрани служителите, които са част от “расисткия апарат и изтезават имигранти, докато ги екстрадират насилствено”. Активистите призоваха също за прекъсване на акциите за задържане на нелегални имигранти в рамките на операцията “Ксениос Диас” и закриване на центровете за задържане.

От полицията няма коментар за конкретните обвинения. 

Категории: Криминална хроника нелегални имигранти екстрадиране център за задържане Амигдалеза изтезания активисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus