Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

50% от гърците в работна възраст търсят реализация в чужбина

19 Декември 2012 / 22:12:27  GRReporter
1182 прочитания

Половината от гърците в работоспособна възраст си търсят работа в чужбина. Това сочат данните от социологическото проучване на компанията за управление на човешкия ресурс Adecco. От участвалите в запитването само 3% имат реални предложение за професионална реализация извън страната, но това не обезсърчава останалата част от анкетираните да търсят нови възможности в чужбина. Една трета от желаещите да напуснат Гърция поставят като основна причина високата безработица. 26% казват, че вътрешният трудов пазар не предлага перспективи за развитие в желаната от тях сфера, а 12% взимат минимална заплата и искат да намерят нещо по-добро навън.

30% от домакинствата, които са били анкетирани отговарят, че имат поне един член на семейството, който работи и живее в чужда страна. Една трета от желаещите да работят в чужбина са безработни. Друга голяма част от тях имат или постоянна работа без сигурност за колко време ще я задържат, а една малка част работят почасово на непостоянна работа.

63% от участниците в запитването смятат, че в чужбина ще имат по-добра заплата, което е основен стимул за тяхното решение. Повече от половината искат да живеят и да се развиват в среда с по-високо качество на живота, а 47% са на мнение, че навън ще имат по-добра професионална реализация и признание, отколкото в Гърция.

След последните промени в трудовото законодателство в страната минималната работна заплата падна до 580 евро брутно. Днес повечето младежи без професионален опит намират почасова работа (6-часов работен ден), за който получават чисто 280 евро след данъци и вноски за социално и пенсионно осигуряване. 47% от запитаните с професионален опит казват, че биха заминали веднага за чужбина, ако получат заплата между 1500 и 2000 евро.

Само 14% искат да намерят работа свързана с тясната и специализация. 34% търсят работа свързана поне частично с полученото образование и натрупания професионален опит, а 51% са готови да приемат каквото и да е предложение за работа, стига възнаграждението да е подходящо. Повече от половината (53%) заявяват, че са решени да оставят Гърция веднага щом си намерят работа в друга страна, докато 41% заявяват, че биха се преместили, само ако работата е задоволителна.

До интеренет страниците с обяви за работа в чужбина се допитват 42% от участниците в анкетата, 37% влизат направо в интернет профилите на компаниите, за които биха искали да работят, а 33% се информират за свободните работни места в чужбина от гръцки източници. Само 16% ползват услугите на компаниите за управление на човешките ресурси.

Седем на всеки десет запитани заявяват, че искат да емигрират в страна членка на Европейския съюз – Германия, Великобритания, Франция. 45% включват в желанията си възможност да намерят работа и извън европейската общност, като САЩ и Австралия. 12% търсят възможност да се реализират в икономическо силните страни в Близкия Изток.

Причините, които спират гърците да вземат крайното решение да заминат в чужбина са свързани с емоционалната привързаност към страната и семейството (32%), както с нуждата да се грижат за зависими членове на семейството като деца или възрастни родители (14%). Само един на всеки десет казва, че засега има задоволителна служба и възнаграждение и още не изпитват остра нужда да потърсят късмета си някъде другаде.

Междувременно германския Институт за световна икономика в Кил предвижда, че със сегашното темпо на отрицателен икономически ръст, безработицата в Гърция ще достигне 25% до края на тази година и почти 30% в края на 2013. Тези предвиждания са далеч по-черногледи от очакванията на Европейската комисия, която тази седмица обяви, че 2012 ще завърши с 23,6% безработица, а следващата година тя ще отбележи малък ръст и няма да надмине 24%.

Институтът предвижда тази година рецесията в Гърция да стигне 6%, през 2013 тя да падне 4%, а 2014 отрицателният икономически ръст да продължи с по-бавни темпове, но да остане негативна с 1%. Европейската комисия обаче има много по-оптимистични очаквания за 2014, когато отчита, че страната ще влезе най-после в нов период и ще отбележи 0,6% ръст на БВП.

Категории: ИкономикаОбщество безработица работа в чужбина Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus