Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Полицията очаква голям терористичен удар

21 Януари 2014 / 13:01:18  GRReporter
1015 прочитания

Гръцката полиция е в състояние на висока готовност, поради опасенията, че избягалият от затвора терорист Христодулос Ксирос ще организира много скоро нападение срещу представител на политиката, съдебната власт или бизнесмен. Те бяха породени от двете писма и видеоматериала, които бившият член и един от основните изпълнители на нападенията на терористичната групировка „17 ноември” публикува в сайта Indymedia.

Силите на реда планират инсталирането на мрежа от камери пред поне 50 офиси и жилища на политици, съдии и други граждани, които ще са свързани с оперативния център на Гръцката полиция 24 часа в денонощието. Друга мярка, която се обсъжда е установяването на сигнална система между полицейски патрули с цел да бъдат информирани незабавно в случай на въоръжено нападение. Не е изключено да поставят камери върху 4-7 патрулни коли, които да пристигат на мястото на потенциалния удар веднага и да предоставят картина от там към оперативните центрове.

Според полицейски представители, Ксирос е излязъл от затвора готов да предприеме въоръжени действия. Както показа разследване на вестник Катимерини, през последните месеци терористът е посещавал много често крилото в затвора, където се намират килиите на осъдените членове на групировката „Конспирация на огнените ядра”. От полицията предполагат, че той е организирал мрежи от сътрудници, които са му помогнали да се скрие след бягството си от затвора и е намерил съратници с цел да извърши мащабно нападение.

В манифеста си Христодулос Ксирос отправи открити заплахи. „За пореден път реших да вдигна партизанска пушка срещу всички онези, които откраднаха нашия живот и продадоха мечтите ни, за да спечелят от това” е фразата, в която полицията смята, че се крие същността на дългото писмо на терориста. Той бе придружен от видеоматериал с 4-минутна продължителност.

На него Христодулос Ксирос е седнал пред черен фон, а зад него се намират снимките на Ернесто Че Гевара, командира на Гръцката народна освободителна армия ЕЛАС, действала по време на германската окупация и последвалата Гражданска война Арис Велухиотис и борилите се с чети срещу османското управление в Пелопонес Георгиос Караискакис и Теодорос Колокотронис. „Призовавам всички, които са за партизански действия, независимо дали са свободни или в плен (затворници – б.а.) да се обединим. Нямаме лукса да се противопоставяме един на друг. Намираме се във война, а в такова време не можем да седим и да обсъждаме нещата подробно. Във войната се водят битки”, пише Ксирос.

В края на писмото, което се състои от 8 страници той се подписва като „свободен член на „17 ноември”. Първите шест от тях са с дата 31 декември 2013 и са написани в затвора в Коридалос и на практика представляват анализ на ситуацията в Гърция и света.

Часове след публикуването на манифеста, неоткрити до момента лица нападнаха с четири петролни бомби тип „коктейл Молотов” отряда за борба с масовите безредици, който охранява централата на партия ПАСОК.

снимка: Twitter, потребител: Mosxovas

Днес вестник Елевтеротипия  публикува писмо на лидера на терористичната групировка „17 ноември” Александрос Йотопулос, който коментира язвително факта, че Христодулос Ксирос е успял да си издейства толкова много отпуски от затвора.

„След като Христодулос е толкова опасен терорист, защо през 2011, когато подпали килията си той не бе наказан, а напротив – дори удовлетвориха искането му да бъде преместен в друго крило? Защо му позволиха да се разхожда свободно в затвора и да ходи до главния офис на надзирателите, членовете на „Конспирацията на огнените ядра” и най-отявлените криминални? Кой нареди това?”, пише Йотопулос и продължава: „Разбира се, че това не е нито директорката, нито някой главен надзирател. Те нямат такава власт, нито биха поели тази отговорност. Заповедта е дошла от горе. От Службата за борба с тероризма, Службата за контраразузнаване и следователно от правителството, което ги контролира”.

Подобна е теорията и на депутата от СИРИЗА Манолис Глезос, който заяви, че „системата” е освободила Христодулос Ксирос, за да заблуди обществото. „Кой би спечелил от бягството на убиеца от „17 ноември””, се пита той и отговаря сам на въпроса си: „Това е само и единствено системата, която го освободи, за да измести фокуса на народа от трагедията, която изживява”.

В същото време Службата за борба с тероризма изследва видеоматерила на Ксирос. Според добре осведомени източници, цитирани от вестник Навтемборики, той е заснет в скривалището му в присъствието на други 2-3 души. Единият от тях е управлявал камерата, а другият държал листите, от които чете Христодулос Ксирос. Досегашните им преценки са, че текстът е написан със сътрудничеството на членове на „Конспирацията на огнените ядра”.

Категории: Криминална хроника терористичен удар Христодулос Ксирос 17 ноември манифест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus