Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Професионалисти стоят зад стрелбата по резиденцията на германския посланик

31 Декември 2013 / 12:12:01  GRReporter
1346 прочитания

Лидерът на извършителите на въоръженото нападение, показанията на един частен охранител, кръгът на замесените организации и на оръжията за еднократна употреба и „историята” на мерките за сигурност в резиденцията на посланика са петте опорни точни на полицията за атаката срещу резиденцията на германския посланик в Халандри сутринта в понеделник.

Вестник Вима ги представя подробно:

Първо: Вниманието на полицията е съсредоточено върху един мъж, облечен в черно, на възраст над 35 години, с неясни черти на лицето, който е давал военни заповеди на съучастниците си

За това лице говори както охранителят, който е стоял пред оградата на жилището на посланика, така и други свидетели, на които са били показани снимки на известни анархисти, а връзките са направени въз основа на видеозаписи на последните банкови обири в региона, като например тези в Метана, Немеа, Велестино. Говори се за „частично разпознаване” на един човек.

Все още се търси по какъв начин са пристигнал и са се изтеглили четиримата извършители. Полицаите говорят за „отлично организирана атака, която е била абсолютно успешна, свързана с ролята на Германия в икономическата криза, поемането на председателството на ЕС от Гърция и искането на Савас Ксирос за освобождаване от затвора по здравословни причини.

Трябва да се отбележи,  че тъй като връзката с охранителя е прекъснала веднага, след като той е подал сигнал в полицията, е имало сериозни опасения, че той е тежко ранен.

Второ: точно зад външната ограда на жилището на посланика се е намирал друг охранител, служител на частна фирма за сигурност, който се е грижел за системата от подвижни камери, които се намират вътре и извън сградата. Показанията на частния охранител се смятат за много важни.

Трето: Гръцката полиция е притеснена от множеството нападения с неизвестни оръжия като двата автомата калашников, използвани срещу жилището на посланика. Това показва, че се появяват нови организации, въоръжените атаки не могат да бъдат разделени, а арестуваните анархисти могат по този начин а избегнат обвинение за съучастие във въоръжени групи, а да получат само индивидуални обвинения.

Разследващите смятат, че има „централно ръководство  и един и същ кръг от хора, които разполагат с голям арсенал от оръжия, създават организации и нападения, при които се използват оръжия за еднократна употреба”. Само през 2013 се появиха 4 нови организации: Група на народните борци, Революционна  промяна,  Борещи се народни революционни сили и Сбор на анархистките организации.

Продължава и получаването на информация от полицията  за замесването на криминално проявени лица в една част от партизанските групи.

 

Четвърто: стана ясно се, че полицията е поискала през последните години от дипломатическото представителство на Германия да бъде построена по-висока стена заради безопасността около резиденцията. Нещо, което не е било прието.

Успоредно с това е било поискано от отговорните за сигурността да има полицейско наблюдение на 3-4 улици около резиденцията,  по които са минали и извършителите на последното нападение. И това не се е случило.

След атаката срещу посланическата резиденция от организацията „17 ноември” през май 1999, сградата е оборудвана с бронирани стъкла, подсилени стени, поставени са камери с голяма резолюция. Орязани са обаче дърветата около сградата, което вероятно е улеснило прицелването на извършителите.

Висши полицейски служители често са заявявали, че има опасност от нов удар срещу резиденцията заради голямото безконтролно движение на автомобили по улица Етникис Андистасеос в Халандри. Поставен е и въпросът за промяна на мястото на резиденцията на посланика, но това не се е случило.

Пето: служители на полицията говорят за опит да се имитира удара срещу същата резиденция от 1999. Тогава е ранен Савас Ксирос.

Трябва да се отбележи, че тогавашният немски посланик Карл Хайнц Алберт Куна (който продължава да живее в Гърция) в изявлението си от 27 май 1999 е заявил, че е виждал подозрително лице, с кафява качулка, без очила, приличащо на снимка на Теодорос Колокотронис.  Един от охранителите тогава е твърдял, че някой е следил движението на посланика от съседен балкон.

С изследването на следите от кръв, които тогава са намерени на мястото на атаката е предизвикан конфликт между полицията и немските разследващи, защото заради смесването с хлорофил лабораториите за криминологични анализи не можаха бързо да идентифицират ДНК-то на извършителя, а чуждестранните служби приписаха закъснението желанието на гръцките власти да се забави разследването.

Категории: резиденция на германския посланик в Атина стрелба автомат Калашников анархисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus