Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора подкрепи СИРИЗА за бойкота на санкциите срещу Русия

29 Януари 2015 / 12:01:12  GRReporter
1058 прочитания

Управляващата радикална левица СИРИЗА намери неочакван съюзник в лицето на Златна зора. Не само  по отношение на вероятността от промяна в геополитическата насоченост на Гърция, но и относно спирането на започнатите от предишните правителства приватизации.

В съобщение на неонацистката формация със заглавие: „Не на санкциите срещу Русия, не на приватизациите” се посочва:

„Една от утвърдените позиции на Златна зора, която партията е представила и публично в парламента е, че Гърция не трябва да участва в санкциите на Европейския съюз и САЩ срещу Русия. Националният интерес и геополитическите условия налагат тази позиция.

Колкото до приватизациите, които според нас представляват  разпродажба на Родината, позицията ни относно приватизацията на пристанището в Пирея и Националната електрическа компания (ДЕИ) е известна. Освен това смятаме за важно връщането на така наречената „малка ДЕИ” на гръцкия народ ”.

След рязката реакция на кабинета за това, че еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини не се е допитала до Атина преди да издаде становище за политиката на Русия в Украйна днес цяла Европа е в очакване на позицията на Гърция при гласуването за налагането на нови санкции срещу Москва.

Според източници  на днешното извънредно заседание на външните министри на страните-членки, което се провежда по повод на задълбочаването на кризата в Източна Украйна новият външен министър Никос Кодзиас се очаква да изрази резерви за разширяване на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия.

Според разпространения проект на решението Европейският съюз възнамерява да удължи санкциите „срещу лица, които са поставили под риск суверенитета и териториалната цялост на Украйна” до декември 2015. В същото време европейски източник посочи, че Брюксел се готви да добави нови имена в черния списък с лицата, срещу които са насочени санкциите.

Кодзиас подсказа намеренията на Атина веднага след полагането на клетва от членовете на новия кабинет във вторник като посочи, че позицията на Гърция по време на днешното гласуване ще бъде „демократична”. От своя страна заместник-министърът по европейските въпроси Никос Хундис заяви в сряда, че Гърция не е съгласна с духа на санкциите срещу Русия, като обясни, че те имат негативни последствия за икономиката на страната.

В същото време финансовият министър Янис Варуфакис спази обещанието си да продължи да пише в блога си, като се произнесе относно спора между Атина и Брюксел. „Може и да не съм компетентен да говоря по въпросите за външните работи, но все пак бих искал да споделя мислите си на лично ниво. Министърът на външните работи Никос Кодзиас ни информира в първия ден от работата ни, че е чул по новините как ЕС е решил единодушно да наложи нови санкции срещу Русия. Проблемът в това е, че никой не поиска мнението на новия гръцки кабинет! Очевидно е, че въпросът не беше в това дали новото ни правителство е съгласно или не с налагането на нови санкции. Проблемът е в това, че  мнението ни се смята за даденост, без изобщо да сме информирани по конкретния въпрос”, пише Варуфакис.

Категории: Политика Европейски съюз санкции Русия Украйна СИРИЗА Златна зора Никос Кодзиас Янис Варуфакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus