Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас се скара с Брюксел за Украйна

27 Януари 2015 / 20:01:13  GRReporter
2153 прочитания

Първата конфронтация на новия гръцки премиер с Брюксел е факт. Тя не е свързана с външния дълг на Гърция, а с политиката на Европейския съюз спрямо Русия. Още преди полагането на клетва от страна на членовете на кабинета канцеларията на Алексис Ципрас издаде гневно съобщение, в което изрази недоволството му от факта, че комисарят по външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини е издала документ от името на лидерите на страните и правителствата на ЕС, без да се допита до Атина.

В документа Европейският съюз осъжда продължаващата и увеличаващата се подкрепа на Русия към сепаратистите в Източна Украйна след слепите нападения в Мариупол пред последните дни, при които загинаха поне 300 души.  

В съобщението на главния секретариат на гръцкия премиер Алексис Ципрас се посочва: „Становището на „Лидерите на страните и правителствата на ЕС”, което бе публикувано днес, бе разпространено без да се спази предвидения ред за осигуряването на съгласие от страна на държавите – членки и по-конкретно без да се подсигури съгласието на Гърция. В този смисъл подчертаваме, че становището няма съгласието на нашата страна. Изразихме недоволството си от този подход както в телефонния разговор на премиера с комисаря по външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини, така и в компетентните органи от страна на постоянното представителство на Гърция в ЕС”.

Новият министър на външните работи на Гърция Никос Кодзиас

В спешната среща на външните министри, която Федерика Могерини свиква в четвъртък заради ситуацията в Украйна ще участва новият външен министър на Гърция Никос Кодзиас. В отговор на въпрос каква ще бъде позицията на Атина по отношение на налагането на нови санкции срещу Москва той отговори: „Ще бъде демократична”. 

Категории: Политика Алексис Ципрас Европейски съюз еврокомисар по външната политика Федерика Могерини Русия Източна Украйна санкции Никос Кодзиас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus