Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Влоговете излитат от банките, а правителството обира парите на държавните институции

27 Март 2015 / 12:03:17  GRReporter
893 прочитания

Влоговете в гръцките банки спаднаха до най-ниското си ниво през последните десет години, показват данните на Банката на Гърция. Основната причина за това е изтеглянето на спестяванията от страна на гръцките домакинства.

По-конкретно в края на февруари общата стойност на влоговете е била 140,47 милиарда евро, а спадът е бил от порядъка на 7,58 милиарда. От тях 5,35 милиарда евро са били изтеглени от физически лица. В същото време месечният отлив на влогове от страна на нефинансови предприятия е достигнал до 1,9 милиарда евро.

Гърците продължават да изтеглят суми и от срочните си влогове, които в рамките на февруари са намалели с 4,1 милиарда евро.

От края на ноември 2014 до края на февруари 2015 намалението на сумите в срочните депозитни сметки е достигнало до 15,92 милиарда евро. То се равнява на 65 на сто от общото изтичане на депозитите през конкретния период, чиято обща стойност е 23,8 милиарда евро.

Заслужава да се отбележи, че намалението в балансите на частните лица е само в срочните им депозити, които се прекъсват предсрочно или не се подновяват.

Според информация на агенция Ройтерс през февруари влоговете в гръцките банки са намалели със 7,8 милиарда евро и в края на месеца общата им стойност е била 147,523 милиарда евро.

В публикацията се посочва, че това намаляване на депозитите в Гърция контрастира на ситуацията в останалите страни-членки на Еврозоната, където нивата им като цяло са стабилни.

Отливът на влогове от гръцките банки през февруари последва този през януари, когато общата сума на изтеглените депозити бе 12,7 милиарда евро.

В същото време правителството се опитва да напълни държавната хазна по всички възможни начини. Гръцки медии съобщиха, че 80 от общо 350 милиона евро от резервния фонд  на областната управа на Атика се очаква да бъдат прехвърлени в специална сметка в Банката на Гърция.

Според вестник „То вима” членовете на мнозинството (от управляващата партия СИРИЗА) се опитали да убедят колегите си в областния съвет, че откриването на сметка в Банката на Гърция е в полза на управата, понеже лихвата там е по-висока с 0,4 на сто.

На предложението реагирал остро водачът на опозицията в областния съвет Георгиос Кумуцакос (от Нова демокрация). Той посочил, че не разбира защо това решение трябва да бъде взето толкова спешно, както и че по този начин не се гарантира сигурността на резервния фонд. Кумуцакос дори намекнал, че в тези тежки  и лукави за Гърция времена е възможно това действие да бъде определено и като длъжностна измама.

Членовете на групата на областната управителка Рена Дуру от СИРИЗА подложили предложението на гласуване, след като преди това установили, че разполагат с необходимото мнозинство. Така решението за прехвърлянето на парите в Банката на Гърция по програма е било прието в късните часове в четвъртък.

Прехвърляне на 120 милиона евро от общата сума, с която разполага Организацията за заетостта и трудовите ресурси към Банката на Гърция реши нейният управителен съвет на извънредно заседание.

Заслужава да се отбележи, че гръцкият кабинет е настоятелен в натиска си към осигурителните фондове, държавните институции и държавните предприятия да инвестират парите, с които разполагат в държавни облигации. По този начин правителството се стреми да реши проблема с липсата на ликвидност, която се задълбочи след отказа на Брюксел да предостави на Атина сумата от 1,2 милиарда евро от Фонда за финансова стабилност.

Категории: Политика банки изтичане на влогове правителство липса на ликвидност държавни институции Банка на Гърция държавни облигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus