Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трудно осъществимо е искането на Гърция да ѝ бъдат върнати 1,2 милиарда евро

24 Март 2015 / 18:03:42  GRReporter
860 прочитания

На предстоящото заседание на Euroworking Group, което ще се проведе утре и по всяка вероятност чрез телеконферентен разговор, Гърция възнамерява да постави въпроса Европейският механизъм за стабилност (EFSF) да ѝ върне сумата от 1,2 милиарда евро. Това бе предвидено в споразумението на Eurogroup от 20 февруари, при условие, че Гърция започне да изпълнява описаните в него реформи.

Според гръцките медии по-рано днес председателят на съвета на финансовите министри от Еврозоната Йерун Дайселблум изпратил писмо до Европейския механизъм за стабилност и до председателя на Euroworking Group Томас Визер, в което ги приканва да обсъдят спешно искането на Гърция.

Информацията за намесата на Дайселблум бе разпространена от информационната агенция MNI, но до момента не е потвърдена от официален източник.

В същото време, според кореспондента на гръцкия всекидневник Катимерини в Брюксел шансовете да бъде прието гръцкото искане са много малки. Според репортажа, европейски представител е посочил, че става дума за политическо решение, което не може да бъде взето от Euroworking Group и то без да бъдат предоставени ответни мерки под формата на реформи от страна на Атина.

Същият представител заявил, че е по-лесно на Гърция да бъде предоставена сумата от 1,9 милиарда евро, на която се равняват печалбите на Европейската централна банка от гръцките държавни облигации, отколкото да бъде удовлетворено искането за 1,2 милиарда евро.

Източници от Брюксел са категорични, че Атина първо трябва да представи цялостен списък с реформи, парламентът да гласува поредица от мерки и едва тогава ще бъде решено кои капитали ще могат да ѝ бъдат предоставени под формата на част от последния транш по спасителната програма.

Очаква се също да бъдат обсъдени и резултатите от работата на техническите екипи на институциите (бившата надзорна тройка), които продължават да събират информация за икономическото състояние на Гърция в Атина. От Брюксел подчертават, че новите нрави, според които техните ръководители не се намират в гръцката столица затруднява ситуацията, тъй като членовете на техническите екипи не са в състояние да предложат конкретни решения относно проблеми като острата нужда от ликвидност. Гръцкият кабинет също не желае да бъде съветван от тях, в резултат на което дискусиите им с представителите на гръцките министерства се ограничават само в събирането на икономически данни и нищо повече. 

Категории: Политика рекапитализация на гръцките банки Европейски механизъм за стабилност заседание Euroworking group
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus