Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Влизането на България в Еврозоната ще се отрази позитивно на банковата система

05 Ноември 2015 / 16:11:52  GRReporter
1065 прочитания

Днес в Атина се откри Единадесетата световна среща на българските медии, чийто основен спонсор е Пощенска банка. По този повод Мария Спасова разговаря с главния изпълнителен директор и председател на управителния съвет на банката Петя Димитрова.
    Петя Димитрова работи в Пощенска банка от 12 години, като е била главен финансов директор, прокурист, изпълнителен директор и член на управителния съвет на банката. Преди това е работила като старши мениджър в "ПрайсуотърхаусКупърс". Пощенска банка е дъщерна на гръцката Eurobank, с мажоритарно участие на канадски и американски инвестиционни фондове.

Госпожо Димитрова, как се отразяват на състоянието на Пощенска банка тези вече шест години политическа, икономическа и финансова нестабилност в Гърция?
Не мисля, че кризата в Гърция има чак толкова голям ефект върху Пощенска банка, тъй като не само ние, но и останалите банки в България, в които има гръцки капитали са изцяло независими. Ние сме добре рекапитализирани, изключително ликвидни, със собствена политика, оперативно независими. По-скоро има някакъв негативен PR-ефект, отколкото нещо съществено. Но пък сега с позитивните новини, които дойдоха последните дни от Гърция всички сме изключително радостни и обнадеждени, тъй като всичко, което в момента идва е много окуражаващо. Т.е. за догодина можем да очакваме дори и някакъв растеж, поне след втората половина на 2016. Горе долу такива са нашите нагласи дори тук, в Гърция.  


Как можем да тъклуваме назначаването на банкер от толкова високо ниво като Георгиос Провопулос, бивш управител на Банката на Гърция на поста председател на надзорния съвет на Пощенска банка?
Това е изключително позитивен факт. Ние сме двустепенна система на управление. Имаме управителен съвет и надзорен съвет. Надзорният съвет основно се състои от представители на акционерите и на фирмата-майка. Неговото назначение за нас е изключителна гордост и чест, тъй като той е с прекрасна биография, с прекрасна репутация, с огромен опит и смятаме, че ще ни допринесе много за това ние да се развиваме повече и повече. Да не забравяме, че в България ние сме една от големите системни банки и ще продължим да бъдем с водещи позиции и човек като него ще ни е изключително полезен.
След всичко, което видяхме в Гърция да се случва с гръцките банки по време на кризата, как смятате, как ще се отрази на българската банкова система евентуалното приемане на България в Еврозоната?
Изключително позитивно, разбира се. Ние сме обявили, че това ни е приоритет, и правителството, и останалите институции. Когато това се случи, за нас новината ще е много позитивна. Очакваме това да се случи.
Т.е. българските банки ще имат лесен достъп до финансиране от Европейската Централна Банка?
Това вече е въпрос на договаряне. Ще видим какъв ще е резултатът, засега това засяга по-далечното бъдеще.

Категории: Петя Димитрова Пощенска банка Eurobank гръцки банки криза Еврозона ликвидност Георгиос Провопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus