Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ванеса Редгрейв: “Гърците ни дават уроци по човещина”

07 Януари 2016 / 17:01:18  GRReporter
2614 прочитания

След холивудската звезда Сюзън Сарандън и китайския художник Ай Уейуей, известната британска актриса също се ангажира с хуманитарна подкрепа за бежанците от Близкия Изток.

«Гърците показват на Европа какво значи човечност, показват на света как можеш да помогнеш на ближния си», заяви Ванеса Редгрейв по време на посещението си в центъра за бежанци в Елеонас във вторник. «Гърция не може да реши проблема сама. Длъжни сме да кажем на правителствата си, че Гърция е оставена да го решава сама. Длъжна съм да направя каквото мога за бежанците и искащите убежище».

Снимка: Йоргос Икономопулос

По време на посещението си в центъра за бежанци, настанени в залата за хокей в Олимпийския комплекс, известната британска актриса бе придружавана от заместник-министъра по имиграционната политика Янис Музалас, кмета на Атина Георгиос Каминис, драматургът и сценарист Мартин Шърман, и актрисата Мими Дениси. Редгрейв е в Атина, защото ще се снима в главната роля на телевизионен сериал по сценарий на Шерман, написан по книгата „Любима моя Смирна”, в която играе гръцката актриса.

Снимка: Йоргос Икономопулос

Палестинци, иранци, пакистанци, ливанци и афганистанци, настанени в центъра в Елеонас, се струпаха около Ванеса Редгрейв, за да ѝ разкажат историята си. «Живея в Елеонас от един месец с жена си и четирите ни деца», казва един пакистанец, който е бил полицай в страната си, но както обяснява пред вестник „Вима”, нямал дом и парите не му стигали да отгледа децата си. Компания от млади иранци разказва, че били в Идомени на гръцко-македонската граница със седмици, но не успели да минат границата и се върнали в Атина. Същото се случило и със семейство ливанци.

«Аз съм от Газа. Къщата ми бе разрушена при последното нахлуване на израелците, при което бяха убити майка ми и братята и сестрите ми», разказва палестинец, който иска да отиде в Италия или Германия. Четиричленно семейство иранци от Техеран вика посетителите при фургона, в който живее, а бащата обяснява, че 14-годишният им син е успял да стигне до Германия и се надяват да успеят и те по линия на събирането на разделени семейства. Един афганистанец обяснява, че е останал блокиран в Елеонас, защото няма пари да продължи пътуването си към Европа.

Снимка: AP Photo/Yorgos Karahalis

Категории: Ванеса Редгрейв бежанци лагер Елеонас подкрепа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus