Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Споразумението за съжителство на гей двойките усложни официалното честване на Богоявление

06 Януари 2016 / 11:01:28  GRReporter
725 прочитания

Гласуваният наскоро закон за съжителството на хомосексуалните двойки не само предизвика поредица от негативни реакции, но и усложни традиционното честване на Богоявление в Гърция. Очакваният отпор от страна на Гръцката православна църква беше повече от категоричен от страна на няколко гръцки митрополити.

В навечерието на гласуването в парламента митрополитът на Егиалия и Калаврита Амвросиос нареди в центъра на Егио да бъдат окачени протестни плакати с надписи като: „Споразумение за съжителство – Християнската вяра се унищожава”. След приемането на закона камбаните на църквите в региона биха траурно.

В новогодишната си проповед митрополитът на Коринт Дионисиос пожела на премиера Алексис Ципрас да присъства на сключването на такива споразумения от страна на своите синове с думите: „След като смята, че с това е донесъл толкова голям прогрес, ако му отправех пожеланието да присъства при сключването на такива споразумения на своите деца, той вероятно би ми отвърнал с: „Какво е това, което ми казваш? Подиграваш ли ми се?”. Отговорът ми е точно този – че трябва да уважаваме някои неща в живота си и да даваме добър пример. А това нещо не е добро. То загрубява, ожесточава човека. Такива хора не са ни нужни. Те възникнаха на други места. Тук нямахме такива. Нека да не създадем такива”.

От своя страна митрополитът на Пирея Серафим определи споразумението за съжителство на гей двойките като „неприемливо” и обвини всички депутати, които дадоха своя глас в полза на приемането на закона. В съобщението, което издаде по повод на приемането му той посочи: „Защо да не повярва човек, че всички, които подкрепиха този срамен закон изпълняват нарежданията на големите босове от САЩ. Всички знаем кои са те”.

Според правителствени източници изявленията на митрополитите са подразнили особено много гръцкия премиер Алексис Ципрас, който реши да не присъства на освещаването на водите на пристанището в Пирея, което се извършва от тамошния митрополит. За пръв път политическото ръководство на страната няма да присъства на церемонията, която се провежда на най-голямото гръцко пристанище, след като и президентът Прокопис Павлопулос реши да присъства на освещаването на водите в Атина. Източници от президентството посочиха, че по протокол, когато президентът се намира в столицата, той присъства на честванията, които се провеждат в нея.

По този начин на освещаването на водите в Пирея присъства само един политически лидер – председателят на Съюза на центристите Василис Левендис.

От своя страна митрополит Серафим не скри недоволството си от това решение и коментира яростно факта, че първият канал на държавната телевизия ЕРТ няма да предаде на живо водосвета от Пирея. „Правителството принуди държавната телевизия, която от десетилетия предава в целия свят богоявленската церемония от най-голямото пристанище на страната да не го направи. За съжаление имаме едно правителство, което може и да бе избрано по демократичен начин, като се възползва от икономическата трагедия на страната, но се владее от остър фашистки манталитет, омраза и отмъстителност”.

Водосветът в Пирея все пак бе предаден на живо по втория канал на ЕРТ, но много гръцки анализатори коментират големия обрат в отношенията между гръцкия премиер и митрополита на Пирея, който само допреди няколко месеца изразяваше задоволството си от управлението на Алексис Ципрас. Неминуемо е и сравнението между миналогодишното честване, на което бъдещият тогава премиер на Гърция пусна бял гълъб да излети като символ на надеждата. 

Гръцкият архиепископ Йеронимос също не присъства на честването в Пирея. Тази година той избра да извърши водосвета в района на Флисвос на крайбрежната ивица на гръцката столица. 

Категории: Политика водосвет Богоявление Алексис Ципрас митрополитът на Пирея Серафим споразумение за съжителство на гей двойките
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus