Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА скри меморандума от парламента, но Самарас го разпространи на медиите

26 Март 2015 / 18:03:16  GRReporter
1002 прочитания

„Правителството не само не скъса меморандума, но и го подписа”, подчерта лидерът на Нова демокрация и бивш премиер Андонис Самарас в обширно изявление, което направи по-рано днес. Заедно с него той предостави на медиите пълния текст на решението на Eurogroup за Гърция от 20-ти февруари и посочи, че целта на действието му е „всички гърци да научат истината”.

„Споразумението, което правителството подписа е поправка на основното споразумение с цел то да бъде удължено с 4 месеца. Същото направихме по-рано и ние, за да получим отсрочка от 2 месеца. Правителството не само не скъса меморандума, но и го подписа”, подчерта лидерът на Нова демокрация.

Според Андонис Самарас фактът, че меморандумът е в действие се доказва и от надзорната тройка, и от комюникетата на Европейската централна банка и Международния валутен фонд. „Двата текста са напълно  идентични, съдържат същата терминология”, отбеляза Самарас.

Представянето на подписаното от Янис Варуфакис споразумение от лидера на опозицията предизвика категоричният отказ на правителството на Алексис Ципрас да внесе документа в гръцкия парламент. Първоначално радикалната левица и крайнодесният ѝ партньор заявиха, че в парламента ще се проведе дискусия за споразумението, но без тя да бъде последвана от гласуване. След това просто отказаха да го внесат в парламента изобщо.

В същото време всички министри повтарят непрекъснато, че споразумението не представлява удължаване на спасителната програма, а представителите на кредиторите бяха „прекръстени” от „надзорна тройка” на „институциите”.

„Призоваваме правителството да преустанови комуникационните игри, креативната неясност (израз на Янис Варуфакис, описващ прилаганата от правителството политика – б.а.) и лъжите, да спре да се мотае и бави и да приложи незабавно мерките, които подписа. Реалната икономика се срива все повече с всеки изминал ден. Сметката, която ще плати обществото непрекъснато расте”, подчерта Андонис Самарас.

Той направи днешното си изявление в момент, в който правителството се опитва да реши трудната задача относно реформите, които ще предприеме. Те от една страна трябва да са достатъчно убедителни за кредиторите на Гърция и от друга – да са поносими за представителите на СИРИЗА и Независимите гърци, които настояват за сблъсък на Атина с Брюксел. Не на последно място изявлението на Самарас идва след „мистериозното” изказване на финансовия министър Янис Варуфакис в Крит, в което той призова гърците да продължат да продължат с подкрепата си и след сблъсъка.

Междувременно представителите на реалната икономика вече алармират, че е въпрос на време много стоки да изчезнат от рафтовете на гръцките магазини.Председателят на Общата конфедерация на индустриалците и търговците в Гърция Георгиос Каватас заяви, че доставчиците на първични материали и суровини в чужбина отказват да доставят такива на гръцките компании.

Категории: Политика СИРИЗА Нова демокрация Андонис Самарас меморандум кредитори Янис Варуфакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus