Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА превръща в сметище атинската ривиера

04 Юни 2015 / 16:06:26  GRReporter
730 прочитания

Досега правителството на СИРИЗА само бе блокирало оползотворяването на територията на бившето атинско летище в Елинико на компанията Lamda Development, която спечели публичния търг по време на мандата на предишния кабинет. Вчера обаче заместник-министъра на финансите Надя Валавани предприе и конкретни действия като заяви, че е абсолютно необходимо 12 декара от крайморската площ да бъдат използвани за сметище.

Според вестник Катимерини тя е направила конкретното изявление след разговор със заместник-областния управител Христос Капантаис, който я информирал, че това е искане на околните общини Елинико, Ергируполи, Алимос и Глифада. „Ще се свържем незабавно с другите компететни министерства и компанията „Елинико” за да задействаме процедурите за отдаването на конкретната площ”, посочи Валавани.

Нейните думи предизвикаха изненада, включително и сред членовете на Фонда за приватизации. Оказва се, че те не са били предупредени за  конкретното решение. Същото важи и за фактори на гръцкия пазар, някои от които заявиха, че едно такова действие ще бъде прието като едностранно.

Вероятността 12-те декара да бъдат отнети от инвеститорската компания и да бъдат поставени отново под държавен контрол ще бъде първата стъпка към отмяната на подписаното миналата есен споразумение между гръцката държава и компанията Lamda Development.

Според същите представители на пазара показателна за това е отзивчивостта и експресната реакция на заместник-министъра, като се има предвид, че предложеният от четирите общини план няма да бъде осъществен толкова скоро.

Реакцията от страна на министерството на околната среда също не закъсня. Заместник-министърът Янис Циронис заяви, че решението на колежката му Надя Валавани е в пълна хармония с новия Национален план за управление на отпадъците.

От друга страна кметът на община Елинико Янис Константатос определи нейните изявления като „несполучливи” и се запита какво ли ще се случи с останалата площ на бившето летище.

Във всички случаи до момента не е ясно дали юридически е възможно конкретните 12 декара да бъдат отнети от общата площ, при условие че тя е предоставена на Lamda Development чрез търг във своята цялост.

GRReporter припомня, че веднага след изборите на 25 януари министърът на реорганизацията на продукцията, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис заяви в парламента, че ще преразгледа „скандалната продажба на бившето летище в Елинико”. Lamda Development спечели търга с оферта в размер на 915 милиона евро, а според  плановете ѝ общият размер на инвестицията ще достигне до 7 милиарда евро.

Новината, че най-скъпият парцел в област Атика може да се превърне в място за преработка на отпадъци вместо в съвременен парк предизвика бурни реакции в социалните мрежи, а политическият коментатор Костис Лимбуридис написа язвително: „Другари, направете морга за кораби в Санторини, база за биологично почистване на отпадни води на Дилос и сметище в Метеора!”.

Категории: Политика бившето атинско летище Фонд за приватизации отнемане на площ сметище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus