Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спирос Лацис взе бившето атинско летище

01 Април 2014 / 13:04:09  GRReporter
914 прочитания

От днес започва „изпитанието“ за Lamda Development, собственост на Спирос Лацис, и двете международни компании, нейни партньори, за възстановяването на старото Атинско летище. Вчера след процедура, продължила 27 месеца, компанията получи зелена светлина от Фонда за приватизации за своята оферта в размер на 915 милиона евро.

Както се посочва в официално съобщение на Фонда за оползотворяване на държавното имущество, «по време на заседанието на Управителния му съвет и след положителното становище на Съвета на експертите, Lamda Development е обявена единодушно за предпочитан инвеститор за придобиването на 100% от акциите на бившето международно атинско летище „Елиникон“ АД».

В съобщението се посочва, че вземането на единодушното решение е било предшествано от депозирането на отделни становища от страна на финансовите консултанти на Фонда, на Citigroup и Piraeus Bank, които са преценили като справедлива и разумна окончателната оферта в размер на 915 милиона евро, предложена от компанията и подкрепящата я инвеститорска група.

Според съобщение на Lamda, общата сума, която ще бъде внесена от Lamda Development S.A. и Global Investment Group, възлиза на: а) 915 милиона евро за придобиването на акциите на „Елиникон“ АД, и б) 1,25 милиарда евро за осъществяването на инвестиции в инфраструктурата, или общо на 2,1 милиарда евро. Уточнява се, че според условията на търга, инвеститорът придобива собственост върху 1800 от общо 6200 декара.

Според официалното съобщение на Lamda Development, върху общата площ от 6200 декара на старото атинско летище «ще бъде развита най-голямата частна инвестиция, извършвана някога в страната, на обща стойност 7 милиарда евро».

В същото съобщение се подчертава, че целта е въз основа на един цялостен и последователен план да се създаде завършена структура, която ще съчетава красотата и уникалните характеристики на района с емблематични сгради, иновативна инфраструктура и разнообразни услуги на високо ниво.

От Lamda подчертават, че «основната съставна част на инвестицията е създаването и поддържането на парк с обща площ 2 000 000 кв.м., със свободен достъп за гражданите, както и обновяване на крайбрежната ивица».

Компанията съобщи също така, че вчера Управителният съвет е решил на 29 април да бъде свикано извънредно Общо събрание на акционерите с основна тема  набирането на средства до сумата от 150 милиона евро. Това ще стане чрез увеличаване на акционерния капитал с внасяне на пари в брой и емитиране на нови обикновенни, поименни акции с право на глас, и с предимство за съществуващите акционери.

 

 

Категории: Спирос Лацис Lamda Development инвестиция старото атинско летище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus