Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Саморазправа с фоторепотер, обвинен, че е заснел партньорката на Ципрас

17 Септември 2015 / 14:09:59  GRReporter
731 прочитания

Частното училище „Хил”, където учат и двете деца на бившия гръцки премиер заведе извънсъдебна покана до бащата на друга ученичка във връзка с публикуването на снимки на партньорката на Алексис Ципрас - Перистера Базиана в първия учебен ден.

Човекът, от когото училището търси отговорност за разпространението на снимките е професионалният фоторепортер Василис Кутруманос, който се намирал в двора на училището, за да придружи 7-годишната си дъщеря.

С поканата, която разкри гръцкото електронно издание protothema.gr членовете на ръководството на училището посочват: „Според свидетелствата на учители и доста родители снимките, които са направени пред сградата, където се помещава предучилищната и на които се виждат и други родители, са направени именно от вас. На една от тях дори се вижда един от учениците. Снимките бяха разпространени от много сайтове и бяха показани по телевизията и това подразни много от родителите, които ни се оплакаха”.

След като предупреждават, че снимането на родители в двора на училището и тяхното публикуване без изричното им съгласие е незаконно действие, от „Хил” подчертават, че то нарушава авторитета на училището.

„Предвид посоченото се възпротивяваме категорично на вашите действия, запазваме си всяко предоставено от закона право и ви обявяваме за отговорен за щетите, които може да претърпим по ваша вина. Освен това ви призоваваме да избегнете подобно снимане и публикуване на снимки, свързани с училището „Хил” и подчертаваме, че вероятно повторение на подобни действия ще постави под риск всякакъв вид сътрудничество с вас”.

Гръцки медии коментират, че върху училището очевидно е бил упражнен натиск за появата на снимките и затова неговото ръководство прави този опит да натовари с отговорността фоторепортера толкова прибързано.

Впечатление прави фактът, че в двора на училището са се намирали и други родители, които също са снимали децата си и намиращите се около тях родители, но от „Хил” избират да обвинят конкретния баща, който е фоторепортер. В допълнение обвиненията срещу него са основани само на „свидетелства на учители доста родители” и не са подплътени от конкретни доказателства. ОТ друга страна партньорката на доскорошния премиер е публично лице, чието снимане не може да бъде определено като „незаконно действие”.

„Дали пък причината за всичко това не е фактът, че чрез публикуването на снимките гръцката общественост научи, че децата на г-н Ципрас посещават скъпо частно училище”, коментират гръцки медии.

Това далеч не е първият случай, в който бившите управляващи отправят нападки и заплахи срещу медиите. Вчера доскорошният заместник-министър от СИРИЗА Христос Спирдзис заяви на журналист, че ако за упражняването на професията бе нужно разрешително, той е щял да му го отнеме. Коментарът на Спирдзис бе направен във връзка с журналистически въпрос за скандала около бившия държавен министър и координатор на правителствената политика на СИРИЗА Алекос Фламбурарис

Категории: Политика частно училище Хил снимки на партньорката на Алексис Ципрас Перистера Базиана саморазправа с фоторепортер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus