Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Разследване и в Атина за основния организатор на терористичните атаки в Париж

16 Ноември 2015 / 15:11:48  GRReporter
1084 прочитания

Миналия януари гръцките власти са провели тайно разследване с цел залавянето на 27-годишния Абделхамид Абаунд, който се смята за организатор на терористичните нападения в Париж. То било инициирано от уликите, че Абаунд е ръководил от Атина ядрото от джихадисти, което бе разбито в белгийския град Вервие в началото на годината.

На 15 януари, паралелно с провеждането на мащабната полицейска акция в Белгия, в центъра на Атина е било проведено разследване за откриването на заподозрения собственик на мобилен телефон, чрез който той ръководил белгийските джихадисти.

Според добре информиран източник на гръцкия всекидневник Катимерини, разследването било проведено в района около централния площад Омония, където бил засечен сигналът на мобилния телефон. В него участвали членове на гръцката Служба за борба с тероризма и представители на чуждестранни служби за сигурност.

В същия момент белгийските им колеги нахлуваха в квартирите на заподозрените във Вервие. По време на акцията бяха убити двама от тях, а един бе арестуван. Според белгийските власти джихадистите са готвели нападение срещу полицейска цел.

Високопоставен представител на гръцкото министерство на обществения ред бе разкрил, че във връзка с акцията по откриването и залавянето на издирвания Абделхамид Абаунд, известен с кодовото име „Омар” в Атина са пристигнали спешно представители на Europol.

Според информация на Катимерини, белгийските власти са засекли телефонни разговори между членовете на ядрото в Белгия със съучастника им в Атина още на 2 януари. По време на тайното разследване в гръцката столица на 15 януари той не е бил открит, а SIM картата е престанала да работи след полицейската акция във Вервие. Гръцките полицейски власти поискали спешно данни от местните мобилни оператори и установили, че един от телефоните, за който се смята, че е използвал ръководителят на ядрото от джихадисти в Белгия е задействал антени на мобилни оператори в региона на квартал Панкрати, близо до центъра на Атина.

Два дни след първото разследване на площад Омония, гръцката полиция откри в приземен апартамент в Панкрати и арестува 33-годишния алжирски гражданин Омар Дамас и още един мъж. Съществува информация, че е бил разследван още един апартамент в центъра на Атина. Първоначално разследващите власти сметнали, че 33-годишният мъж е издирваният боец на Ислямска държава Абделхамид Абаунд.

Въпреки че това не се доказало от процедурата за идентификация, която била проведена със сътрудничеството на белгийските власти, у арестувания бил открит мобилният телефон, от който била активирана една от съмнителните SIM карти.

По тази причина белгийската прокуратура поискала Дамас да бъде екстрадиран. Към момента той се намира в белгийски затвор, след като са му били повдигнати обвинения за тероризъм. Според архивите на гръцката полиция Омар Дамас се е намирал в Гърция от 2011. Лежал е и в гръцки затвор за извършване на грабежи.

След събитията през януари гръцката Служба за борба с тероризма провела разследване, за да открие вероятни връзки между 33-годишния Дамас с Абаунд, както и с гръцки гражданин от сирийски произход, който се присъединил към редиците на бойците от Ислямска държава.

Според публикация в белгийското издание Der Standaar Абделхамид Абаунд е бил свързан със замислените, но осуетени терористични нападения във Вервие през януари. Тогава той бе представен като ръководител и основен „спонсор” на атаките.  Както Брахим Абдеслам, който се самовзриви в петък а булевард „Волтер” в Париж, така и Абаунд е бил познайник на белгийските власти за извършени криминални деяния в страната в периода 2010 – 2011.

Според телевизия RTL днес Абаунд се намира в Сирия и е един от „най-дейните главорези” на Ислямска държава. Той бил в директен контакт с един от участниците в терористичните нападения в Париж, който живеел в същия квартал в Брюксел.

През юли, след заминаването си за Сирия Абделхамид Абаунд бил осъден задочно на 20 години лишаване от свобода от брюкселски съд в рамките на процес срещу участници в мрежи за набиране на белгийски джихадисти, които е трябвало да заминат за Сирия.

През 2014 неговата снимка се появи на първите страници на изданията в Белгия във връзка с отвличането на собствения му 13-годишен брат Юнес, когото взе със себе си в Сирия. Юнес е известен като „най-малкият джихадист в света”. Бащата на Абделхамид, Омар Абаунд е подал съдебен иск срещу сина си за отвличането. 

Категории: Криминална хроника терористични атаки в Париж джихадист в Атина тайно разследване Абделхамид Абаунд
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus