Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Белгия поиска Атина да екстрадира заловен джихадист

19 Януари 2015 / 10:01:11  GRReporter
841 прочитания

Белгийската полиция поиска от гръцката да екстрадира алжирски гражданин, който бе заловен в Атина миналата събота поради съмнения, че е свързан с неуспешното терористично нападение в Брюксел.

33-годишният алжирец и още трима мъже бяха заловени в атинския квартал Панкрати от членове на гръцката Служба за борба с тероризма по искане на белгийските власти. По тяхна преценка мъжът вероятно е ръководител на групата от джихадисти, които са подготвяли извършването на терористични нападения в Брюксел.

По-рано в неделя белгийските власти информираха гръцките си колеги, че не е необходимо задържането на двамата заловени, но вечерта подадоха сигнал за екстрадирането на 33-годишния алжирец.

В съобщението на офиса на федералните прокурори на Белгия се посочва: „Допълнителният анализ на данните от разследването ни разкри достатъчно причини, за да поискаме екстрадирането на едно от лицата, които бяха арестувани вчера (събота – б.а.) от гръцката полицията, тъй като поне едно от тях е вероятно да е свързан с джидадисткото ядро”.

В обедните часове в неделя и след като бяха проучили всички осигурени от гръцките антитерористи данни, белгийските власти изпратиха до Атина писмен документ, в който се посочваше, че не е установена никаква връзка на конкретното лице с разследването им за разкриването на членовете на джихадистката група. По тази причина те посочваха, че не е налична правна рамка за задържането му и следва да бъде освободен.

Гръцката служба за борба с тероризма освободи единия от арестуваните, но задържа 33-годишния алжирец с цел да бъде извършен допълнителен разпит и да бъде изчерпана всяка вероятност той да е замесен в джихадистка група.

В същото време бе внесено искане за премахване на конфиденциалността на телефонните му разговори, за да се установи дали той действително е разговарял с членове на разбитата в Белгия джихадистка група. Конкретната процедура обаче изисква доста време и задържането на алжиреца не е могло да бъде удължено толкова много.

В момента, когато гръцките власти са били готови да го освободят, белгийските прокурори, които разследват случая изпратили искането за арест и екстрадиране на 33-годишния мъж в Брюксел.  

Днес алжирецът ще бъде отведен за разпит от прокурор, като паралелно с това срещу него ще бъде издадена европейска заповед за реста му, въз основа на която ще бъде изпълнено искането за екстрадирането му в Белгия.

В същото време в Брюксел ще се проведе заседание на министрите на външните работи на страните – членки на Европейския съюз, на което ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със засилването на сътрудничеството между техните разузнавателни служби в борбата срещу тероризма.  

Категории: Криминална хроника арести гръцка полиция джихадист алжирец белгийска полиция екстрадиране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus