Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Прокуратурата не откри нищо нередно в плана на Варуфакис за драхмата

20 Октомври 2015 / 15:10:03  GRReporter
554 прочитания

Атинската прокуратура архивира криминалното разследване във връзка с плана на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис за напускане на Еврозоната и връщане към драхмата.

Разследването по случая започна след като гръцки медии публикуваха подробности за така наречения „план Б” с цел да се установи дали съществува наказателна отговорност за замесените в него неполитически лица.

По случая бе проведено вътрешноведомствено разследване от страна на главния секретар за държавните приходи Катерина Саваиду и на разследването на Службата за борба с електронното престъпление. И в двата случая не са били открити улики за извършени престъпления. Въз основа на тези резултати атинската прокуратура прекрати разследването.

Крайното решение за архивирането му обаче предстои да бъде взето от прокуратурата на Атинския съд от втора инстанция, който ще се произнесе за това доколко преценката на колегите му е юридически обоснована или е нужно допълнително разследване.

Разглеждането на случая от съдебните власти започна през юли, като целта бе да се установи дали участниците в създаването на „плана Б”, които не са политически лица носят наказателна отговорност. По думите на самия бивш министър на финансите Янис Варуфакис планът е бил замислен по таен начин, за да бъде приложен в случай, че преговорите с кредиторите се окажат безуспешни.

В рамките на разследването в прокуратурата бяха внесени исковете на двама адвокати, които приканваха съдебните власти да повдигнат обвинения срещу всички неполитически лица, които са участвали в плана за въвеждане на алтернативна валута в Гърция, както и на първоначалната публикация на вестник Катимерини.

В исковете си адвокатите посочваха, че участниците в групата трябва да бъдат разследвани за нарушение на закона за защита на личните данни на гражданите, а държавните служители сред тях – за неспазване на служебните задължения, неспазване на държавна тайна, действия за фалшифициране на валутата и др.

Частта от разследването, която засяга лично Янис Варуфакис бе внесена за разглеждане в парламента по наредбите в закона за отговорността на министрите.

Категории: Политика съдебно разследване Янис Варуфакис план Б връщане към драхмата атинска прокуратура
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus