Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Програмната декларация на Ципрас предизвика поредния срив на атинската борса

09 Февруари 2015 / 14:02:33  GRReporter
1065 прочитания

Атинската борса реагира нервно на програмната декларация на премиера Алексис Ципрас, която той представи пред парламента в неделя вечерта. Индексът загуби 5,35% от стойността си и се закрепи на 760,63 базисни пункта, обемът на търговията е едва 10,7 милиона евро. Индексът FTSE25 загуби 6,15% от стойността си и се закрепи малко над 225 базисни пункта. както обикновено, най-големи загуби претърпя банковият индекс, който загуби 9,33% от стойността си и се установи на 606 базисни пункта.
    Седмицата започва с отзвука от вчерашната премиерска реч, както и с днешното посещение на Ципрас във Виена, а в сряда предстои извънредното заседание на Eurogroup за Гърция, в четвъртък заседава Европейският парламент, а в петък гръцкият парламент избира президент. Твърде наситената със събития седмица ще е истинско изпитание за хладнокръвието на инвеститорите.
    Лихвата по 3-годишните гръцки облигации надминава вече 19 на сто, а масовото разпродаване на акции на гръцки банки доведе до новото им поевтиняване. Акциите на Банка Пиреос поевтиняха с 10,74% и се търгуваха за 0,54 евро, акциите на Националната банка на Гърция поевтиняха със 7,43% и се търгуваха за 0,9350 евро, акциите на Eurobank загубиха 10,37 на сто от цената си и струват 0,1210 евро, акциите на Алфабанк загубиха 10,61 на сто от цената си и в момента струват 0,2950 евро.

 

Категории: Атинска борса банкови акции Алексис Ципрас гръцки парламент Европейски съвет Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus