Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гърция няма да иска удължаване на спасителната програма

08 Февруари 2015 / 20:02:58  GRReporter
1326 прочитания

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас, без обичайната си широка усмивка,  представя в момента програмната декларация на правителството на СИРИЗА и Независимите гърци в парламента. С  това той постави началото на тридневно обсъждане, които ще приключи през нощта във вторник срещу сряда с гласуване на вот на доверие към правителството.

Ципрас заяви, че становището на правителството остава непроменено и няма да се иска удължаване на действащата програма. Напротив, на европейските партньори ще бъде предложена нова програма-мост, която ще продължи до юни.

Балконите на парламента са пълни с хора, които са заели местата много преди началото на заседанието.  Тук е и почетният председател на Нова демокрация Константинос Мицотакис, който заяви, че е дошъл да чуе речта на премиера.

„В преговорите не участват само технократи. Има и един важен фактор. Гръцкият народ и европейските народи. Режимът на строги икономии е катастрофален, ще бъде намерено техническо решение за дълга.  Уважението към финансовите цели е задължение на Гърция. А не строгите икономии”  подчерта Ципрас и  продължи:

„Поясняваме към всички: няма да преговаряме за националния ни суверенитет. Меморандумът беше отменен от народа. Новото правителство няма право да иска удължаване на меморандума. Искаме програма-мост до юни. Стремим се към ново споразумение с партньорите, една програма „мост”. Въпреки трудностите, има предложения да се намери решение в преговорите с кредиторите. Новият план ще уважава правилата на функциониране на еврозоната, но няма да ни осъди на рецесия ”.

„Европа не трябва да докара един народ до унижение. Уверявам народното представителство и народа, че се  стремим твърдо и непоколебимо  към споразумение с партньорите и ще го постигнем”.

Премиерът обвини пряко бившето правителство, че съзнателно е поискало само двумесечно удължаване на програмата до края на февруари, в момент, когато Европа е предлагала шестмесечно удължаване. Целта му според  Ципрас е била да остави  на новото правителство „изгоряла земя” и да му  бъдат наложени невъзможни срокове за преговори с партньорите-кредитори.

„Примерът на скромния живот трябва да започне от нас” заяви Ципрас и подчерта, че ще поиска от председателя на парламента да преразгледа и да отмени привилегията на депутатските автомобили.

Министърът на финансите Янис Варуфакис

Ципрас  обяви следните цели на правителството:

-мерки за справяне с хуманитарната криза- тоест предоставяне на безплатни храна, електричество и медицинско обслужване

-връщане на работа само на чистачките, училищните пазачи и служителите от администрацията на висшите учебни заведения.  Броят им трябва да се съгласува с лимита на назначенията, предвидени за 2015

Едновременно с  това  премиерът обяви орязване на разходите в държавата, като ще се започне с привилегиите на депутатите. Той заяви:

-Намалява се с 30% броят на служителите в сградата на правителството, а с  40% -охраната на премиера

-ще се намали броят на съветниците в министерствата

„Ще създадем разследващата комисия за меморандума” подчерта Ципрас.

Той обяви възстановяването на старата национална телевизия ЕРТ.  „Ще създадем отново ЕРТ от нулата. Новата национална телевизия ще  се издържа само от абонаментната такса и няма да получава никаква подкрепа от държавния бюджет. ЕРТ ще е конкурентна в Гърция и в чужбина, ще излъчва навсякъде, без реваншизъм и без огромни хонорари, според плана на правителството”.

Първите коментари на анализаторите са, че с програмните изявления на премиера Алексис Ципрас Гърция влиза в пряк конфликт с европейските партньори преди срещата на Eurogroup в сряда и срещата на върха в четвъртък. Припомня се, че председателят на Eurogroup, Йерун Дайселблум даде ясно да се разбере, че Европа няма да дава „заеми-мостове” на Гърция.

В същото време бившият директор на Федералния резерв на САЩ  Алън Грийнспан смята, че излизането на Гърция от еврозоната е неизбежно. Той заяви за BBC, че не вижда кой ще иска да отпусне повече кредити на Гърция, за да даде тласък на гръцката икономика.  

„Не мисля, че въпросът може да бъде решен без Гърция да напусне еврозоната” подчерта той и продължи: „Само въпрос на време е всички да разберат, че излизането й е най-добрата стратегия”.

Категории: програмна декларация Алексис Ципрас правителство на СИРИЗА и Независимите гърци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus