Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Проевропейски настроените гърци отново изпълниха площад Синтагма

22 Юни 2015 / 19:06:28  GRReporter
1091 прочитания

Мария Спасова

Хиляди гърци изпълниха площада пред гръцкия парламент в рамките на втория пореден протест с надслов „Оставаме в Европа”. С гръцки и европейски флагове в ръце и с основен лозунг: „Гърция, Европа, демокрация” те протестират за втори пореден път срещу опасността страната да се окаже извън еврозоната и Европейския съюз.

Плакатите в ръцете им носят послания като: „Гърция в Европа”, „Да на еврото, не на рублата”, „Всички ние сме европейци – тихото мнозинство”.

Много от участниците носят със себе си своите свирки, с които целят да „пробудят” гръцкия кабинет за опасността, която крие напускането на еврозоната.

За разлика от първата демонстрация миналия четвъртък, когато протестиращите се качиха свободно в двора пред централния вход на парламента, днес стълбите, които водят натам са препречени от членове за борба с масовите безредици. Единствен „проби” преградата възрастен мъж, който поиска да развее отново отгоре гръцкия национален флаг.

Подобни протести се провеждат в Солун, Патра, Кавала, Волос и други големи гръцки градове. В демонстрацията в Атина взе участие 93-годишният бивш гръцки премиер Константинос Мицотакис, който заяви: „Когато родината се намира в опасност никой не трябва да бъде безучастен. Днешната голяма демонстрация не е организирана от някоя партия. Тя не разделя хората, а ги обединява и изпраща едно силно послание до много получатели. То е, че Гърция е и ще остане част от Европа. Това е желанието на гръцкия народ”.


Както в четвъртък, така и днес сред участниците има хора на различна възраст и дори малки деца.

След като полицията забрани на участниците да стигнат до двора на парламента, някои от тях разпънаха голям гръцки флаг върху паметника на Незнайния воин. Ограничението провокира част от участниците да реагират срещу председателката на парламента Зои Констандопулу, на която е подопечна охраната на парламента с лозунга: "Долу хунтата на Зои".  

Два часа след началото на демонстрацията площадът пред парламента е залят от хора. Според преценки те са поне два пъти повече от 10 000, които участваха в първата демонстрация на "Оставаме в Европа" миналия четвъртък. Сред тях се намират университетски преподаватели, лекари, адвокати и бизнесмени, обединени от идеята, че Гърция трябва да остане в еврозоната.

Малко преди 21:30 по време на мирната иначе демонстрация силите на реда използваха малки количества сълзотворен газ. Както стана ясно, реакцията на полицията е била насочена срещу група външни лица с бухалки в ръце, които преди това хвърлили светлинни бомбички срещу участниците. Инцидентът приключи много бързо, а демонстрантите отговориха с лозунга: "За пръв път управлява фашистка левица" (игра на думи с лозунга на поддръжниците на СИРИЗА "за пръв път управлява левица"). 

Категории: Политика проевропейски протест площад Синтагма гръцки парламент Оставаме в Европа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus