Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Опит за реформи по време на стачки и бежанска вълна

02 Ноември 2015 / 09:11:14  GRReporter
596 прочитания

Започва една решителна седмица за правителството на Алексис Ципрас, през която то трябва да внесе в парламента втория проектозакон за необходимите мерки за изплащането на транша от 2 милиарда евро. Проектозаконът трябва да бъде внесен в четвъртък, но още от днес предизвиква бурни реакции и недоволства. Днес и утре стачкува Общогръцката федерация на пристанищните работници, фермерите са разположили тракторите по националната пътна мрежа и заплашват с блокади, а за 12 ноември е обявена общогръцка национална стачка.
    До края на седмицата правителството трябва да реши и дали ще обложи с 23 процента ДДС частното образование в страната. Има видими сигнали, че икономическият екип на Ципрас търси други решения за тези 400 милиона евро, които биха дошли от данъка. Засега обаче се знае само какво няма да направи правителството - няма да вдигне ДДС на телешкото месо, няма да вдигне акцизите на алкохола и цигарите и няма да увеличи пътния данък.
    Големият проблем за финансовото министерство си остават необслужваемите кредити. Тук изглежда, че правителството разчита много на предвиденото за вторник и сряда посещение на европейския финансов комисар Пиер Московиси, който трябва да извади от ръкава си някакво магическо решение, приемливо както за гръцката радикална левица, така и за финансовите министри от Еврозоната, които ще се съберат на заседание следващия понеделник.
    Към главоболията на Ципрас се прибавя и бежанската вълна, като тук пък надеждите са свързани с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Той ще бъде в Гърция в сряда и четвъртък и ще посети и някои от най-засегнатите егейски острови. В плановете на правителството влиза и частичното отваряне на стената по границата с Турция в областта Еврос. Както GRReporter вече ви информира, бежанският въпрос ще е и един от акцентите на предстоящото посещение на Ципрас в Турция.
    В рамките на седмицата гръцкото финансово министество трябва да намери и решение на редица данъчни въпроси. Един от тях е пътният данък, който се очаква да се задържи висок за автомобилите с голяма мощност и висока пазарна цента. В същото време се очаква с пътен данък да бъдат обложени и дизеловите и екологичните автомобили, които досега бяха освободени от този данък.
    Няма окончателно решение и за семейните добавки, както и помощите за нафтата за отопление.

Категории: Алексис Ципрас бежанска вълна стената по границата с Турция в областта Еврос Мартин Шулц Пиер Московиси необслужваеми кредити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus