Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас на изненадващо посещение в Турция

01 Ноември 2015 / 17:11:29  GRReporter
806 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети Турция през следващите дни, където ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и с колегата си Ахмед Давутоглу, пише вестник Етнос. Давутоглу, независимо от резултатите от днешните избори, за определен период ще е служебен премиер.

С посещението си в Турция Ципрас иска да подчертае геостратегическата роля на Гърция и да изпрати послание на европейските партньори за необходимостта от подкрепа на страната в решаването на бежанския проблем.

Трагичните картини от бреговете на източните егейски острови, на които „не са изхвърлени просто мъртви бежанци, а самата европейска култура”, както заяви Ципрас в парламента, според правителството са повод за паневропейска аларма и за незабавни решения на бежанската драма.

„Срамувам се заради неспособността на Европа да се справи с тази човешка драма”, подчерта Ципрас в парламента в отговор на въпрос на депутат. Премиерът допълни: „Първостепенната ни задача е да ограничим хуманитарната трагедия и да спасим живота на много хора. Гръцкият народ е беден, но богат на човечност. Не искаме нито едно евро, за да изпълним човешкия си дълг. Много сме далече от онази логика, която поставя цена на човечността”.

Не беше случайно, че премиерът отбеляза за пореден път необходимостта от солидарност между европейските страни за споделяне на отговорността. Що се отнася до Гърция, той каза, че страната трябва да играе „ролята на свързващ елемент между ЕС и Турция, а не просто да наблюдава дискусията”.

Аргументите

Гърция не желае да има безконтролно влизане на бежанци както през сухоземните, така и през морските й граници. Затова Ципрас повтаря, че Гърция е за съгласуван процес на преразпределение на имигрантите от Турция към страните на ЕС. Също така няма да приеме създаването на гета за бежанци на гръцка територия.

Гръцката страна ще се аргументира незабавно пред европейските партньори. За Ципрас беше окуражителен фактът, че австрийският премиер Вернер Файман, с когото посетиха Лесбос, на неотдавнашната Среща на върха защити необходимостта от подкрепа на гръцката позиция. Според информациите, той е заявил: „Ако го бяхте видели с очите си, щяхте да реагирате по различен начин. Аз го видях...”.

Според същите информации, Файман не е адресирал думите си към Ангела Меркел, а към хърватския си колега, който изказал крайни позиции по темата.

Следващия четвъртък и Мартин Шулц, заедно с Ципрас, ще посети с хеликоптер Лесбос, а вероятно и други острови, които поемат бежанските вълни. Немският социалдемократ и председател на Европейския парламент е поискал да получи пълна представа за случващото се ежедневно на гръцките острови.

Според анализаторите правителството на Ципрас има ясна стратегия и няма да се отдалечи от нея в случай че европейците се противопоставят на приемането на бежанските потоци.

Според достоверни източници, премиерът вярва, че хуманната му позиция ще намери скоро и други поддръжници от европейското семейство, особено в страни с прогресивни правителства. Във всеки случай, бежанският проблем ограничава възможността от Grexit. Това е така, защото европейските политици все по-често признават водещата роля на Гърция в запазването на стабилността в региона.

 

Категории: Алексис Ципрас Турция посещение бежански проблем
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus