Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Оформят се два лагера в гръцкия преговорен екип

30 Март 2015 / 17:03:25  GRReporter
1025 прочитания

Гръцкият преговорен екип е изправен пред проблеми и изглежда се е разделил на два лагера. Сътрудниците на финансовия министър Янис Варуфакис Никос Теохаракис и Елена Панарити са отпътували за Брюксел още в петък за срещата на Еврогрупата днес. Същевременно Йоргос Хуляракис, който е основният преговарящ на Гърция в Еврогрупата, остана в Атина и замина за Брюксел едва вчера, за да вземе участие в днешната среща.

Междувременно текстът, представен в Брюксел, е описван от събеседници на Варуфакис като «дело на Елена Панарити», като явно по този начин искат да прехвърлят върху нея евентуални проблеми в напредъка на преговорите. Във всеки случай, според източници, този текст е съставен в отсъствието на Йоргос Хуляракис, който в продължение на една седмица отсъства от министерството по здравословни причини.

Елена Панарити

Интерес представлява още един факт. Миналата седмица Алексис Ципрас и Ангела Меркел имаха дълъг разговор във връзка с междинното оценяване на гръцката програма от 10 декември от страна на Европейската комисия. Така през следващите дни в министерството на финансите подготвяха и план с мерки преправяйки текстовете на бившата надзорна тройка, за да намерят допирни точки за нови мерки. Въпреки това обаче, според източници, нищо такова не е отразено в текстовете, представени в Брюксел от пратениците на Янис Варуфакис.

Едновременно с това според публикация на агенция Bloomberg, случаят с Гърция е предизвикал вътрешни конфликти в Европейската централна банка.

Конфликтът избухнал по повод нареждането на Единния надзорен механизъм (SSM) към гръцките банки да не увеличават експозициите си в гръцки държавен дълг. Това  действие изглежда е предизвикало реакцията на някои членове на Управителния съвет на Европейската централна банка, според които то поставя в опасност внимателната стратегия, изготвена за управлението на гръцката криза.

Според Bloomberg, предложението на Единния надзорен механизъм първоначално е било отхвърлено от Управителния съвет поради неговата строгост, предвид факта, че Европейската централна банка се опитва да запази предоставянето на ликвидност на гръцките банки, без обаче да позволява превръщането на банковата помощ във финансиране на държавата (прякото финансиране е забранено от учредителния договор на Европейската централна банка).

По-късно обаче предложението на Единния надзорен механизъм е одобрено, като е изменено, с не толкова строги критерии.

Както отбелязва Bloomberg, въпреки факта, че предложението на Единния надзорен механизъм в крайна сметка е било прието от Управителния съвет, разногласията между надзорния орган и управата разкриват напрежението, произтичащо от двойната роля на Европейската централна банка, която от една страна е централна банка на еврозоната, а от друга – надзорен орган на нейните банки.

 

 

Категории: гръцка криза преговорен екип финансов министър Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus